de Anda Postolache
Odată cu venirea primăverii, este oportun să avem în vedere ca alimentaţia noastră să conţină acele verdeţuri ce ajută organismul să elimine toxinele rezultate din hrana mai grea de peste iarnă, dar şi să îi aducă necesarul de vitamine şi minerale. Leurda, numită şi usturoiul ursului, este una dintre acestea.
Scade colesterolul din sânge
Persoanele cu probleme cardiovasculare trebuie să ia în considerare un consum mai mare de leurdă, dar nu strică nimănui o cură cu această plantă, având în vedere calităţile ei profilactice. Aceasta reglează tensiunea, are efect fluidizant asupra sângelui, fapt ce o recomandă pentru tratarea tromboflebitelor. Problemele de balonare vor fi şi ele rezolvate astfel. Conţine o substanţă numită adenozină. Ea are proprietatea de a împiedica sclerozarea vaselor sangvine. Este folosită şi pentru tratarea şi profilaxia varicelor şi hemoroizilor. Foarte important mai este şi faptul că leurda scade cantitatea de colesterol din sânge.
În alimentaţie, cel mai bine este să fie folosită ca salată atât ocazional, cât şi sub formă de cură. Ultima presupune consumarea a două porţii pe zi, la prânz şi seara, în combinaţie cu alte verdeţuri, cum ar fi salata verde, ridichile şi spanacul. Un astfel de regim trebuie să dureze minimum două-trei săptămâni. Nu s-au constatat reacţii adverse, dar este indicată totuşi autoobservarea în perioada iniţială.
Tinctură de trei ori pe zi
Putem prepara şi tinctură de leurdă: se iau frunzele, se taie mărunt, se introduc într-o sticlă până la gât, dar nu se înghesuie. Deasupra se toarnă alcool de 40 de grade şi se închide recipientul, pentru a se obţine produsul macerat. După două săptămâni de stat într-un loc călduros, cum ar fi în bucătărie, tinctura este gata şi se iau de trei ori pe zi câte 10-15 picături.
Persoanelor cu probleme cardiovasculare le este recomandat un consum cât mai mare de leurdă, având în vedere proprietăţile profilactice ale acesteia