de Claudia Stan
Negrilica (negruşca de cultură) este o plantă ierboasă. Atinge o înălţime de 55 cm, este originară din Europa, Africa şi Asia. În România poate fi găsită în zonele de câmpie, unde temperatura este mai ridicată. Aceasta este folosită de ani buni în scopuri curative, graţie substanţelor conţinute, dar totodată poate fi cultivată şi ca plantă ornamentală.
Diminuează spasmele bronhiale
De la plantă se folosesc în scop terapeutic seminţele, deoarece conţin o cantitate semnificativă de ulei volatil. Acestea sunt folosite des în tratamentul multor afecţiuni cum ar fi: cancerul, artrita, diabetul şi infecţiile virale. Se pune o linguriţă cu seminţe la o cană cu apă fierbinte şi se bea de trei ori pe zi înainte de masă. Dacă îl folosiţi pentru a preveni apariţia bolilor, atunci doza se micşorează la doar o cană pe zi. Mai mult, s-a constatat că uleiul diminuează spasmele bronhiale şi scade glicemia. În plus, dacă doriţi să scăpaţi de viermii intestinali, puneţi câteva linguriţe de seminţe într-o râşniţă, amestecaţi praful rezultat cu zeamă de varză şi beţi câte un pahar în fiecare dimineaţă. Gospodinele îşi pot procura din comerţ seminţe de negrilică, pe care le pot folosi pentru condimentarea mâncărurilor, dar şi la prepararea brânzeturilor.
Ajutor pentru inimă
Infuzia din negrilică înlătură cu succes ameţelile de primăvară, mărind şi nivelul oxigenului în zona corticală. În medicina populară, planta este considerată un foarte bun afrodiziac, ce stimulează funcţia sexuală. O reţetă ce datează din Evul Mediu şi aparţine tradiţiei din Bucegi dezvăluie o reţetă menită să îmbunătăţească viaţa sexuală. Aceasta constă în punerea la macerat a trei linguriţe cu negrilică (măcinate) într-un litru de zeamă de varză, timp de 24 de ore. Din acest macerat se bea câte un pahar pe stomacul gol. După patru ore se repetă procedura, însă în acest interval nu se mănâncă nimic.
Pont! Nu este recomandată femeilor gravide sau celor care alăptează