de Claudia Stan
Quinoa este o plantă ce a stârnit controverse în rândul specialiştilor în diete alimentare. Aceasta se află la graniţa dintre cereale şi ierburi, deci pseudocereală, dar conţine proteine mai valoroase decât cele din carne. A fost un aliment primordial pentru incaşi, ei numind-o „cereala-mamă”.
Reduce riscul atacului de cord
O dietă sănătoasă presupune o alimentaţie bogată în fibre şi proteine. Cercetătorii au descoperit că în boabele de quinoa se găseşte o cantitate semnificativă de calciu, acesta fiind asimilat mult mai uşor de organism decât din lapte. În plus, substanţele conţinute ajută la eliminarea grăsimilor din sânge, fiind bun pentru persoanele care au probleme cu greutatea. Mai mult, planta este ideală pentru cei care au un regim vegetarian, pentru că poate suplini proteinele necesare corpului. Nu produce colesterol şi nu uzează arterele, reducând semnificativ riscul unui atac de cord. Totodată, conţine fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu etc., dar şi vitamine ca A, C, D, E, K şi cele din gama B. Boabele încolţite sunt recomandate în cazul oboselii, alergiilor, balonărilor, dar şi pentru întărirea sistemului imunitar.
Dinţi şi oase puternice
Specialiştii recomandă ca boabele să fie incluse în regimul alimentar al copiilor. De exemplu, budinca de ovăz şi orezul cu lapte pot fi înlocuite de „cereala-mamă”. Aceasta ajută la creşterea şi dezvoltarea oaselor şi dinţilor copiilor, ferindu-i în acelaşi timp de rahitism. Mai mult, întăreşte funcţia rinichilor, măreşte capacitatea de concentrare, sporeşte activitatea creierului şi îi protejează de infecţii urinare. Ajută la producerea măduvei osoase şi a fortificării firului de păr. Totodată, quinoa este eficientă şi în cazul crizelor de isterie, echilibrând sistemul nervos.
- Pseudo-cereala sporeşte activitatea creierului
- Poate fi procurată numai din magazinele cu produse BIO
Reţete cu „cereala-mamă”
- Puneţi o ceaşcă de boabe de quinoa în apă timp de o jumătate de oră. După ce le scoateţi, băgaţi-le în apă fiartă preţ de cinci minute, după care le stoarceţi şi le clătiţi bine. Aşezaţi boabele într-o oală în care adăugaţi o jumătate de lingură cu sare, cu apă rece cât să le acopere, lăsaţi să dea un clocot şi ţineţi-le acoperite circa 20 de minute. Se serveşte călduţ!
- Se fierbe o cană cu boabe de quinoa şi se aşază într-un bol de salată peste care se pune: un ardei roşu gras tăiat mărunt, două roşii, câteva felii de sfeclă roşie, o ceapă roşie tăiată rondele şi doi morcovi. Se asezonează cu doi căţei de usturoi pisaţi, ulei de măsline, oţet, sare şi piper după gust.