de Mariana Borloveanu
Humusul este o salată sau un aperitiv specific ţărilor arabe, care, pe lângă savoarea conferită consumatorilor, are şi un efect tămăduitor. Năutul, ce este ingredientul de bază al preparatului, face ca orice tumoare în fază incipientă să stagneze, şi asta se datorează carbohidraţilor pe care leguma rehidratată îi conţine. Vă propunem una dintre cele mai eficiente reţete de humus, care, consumată din două în două zile, timp de trei luni, va stopa evoluţia unor eventuale tumori.
Ingrediente: 400 g năut boabe, două linguri cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, două linguri cu pastă de susan, o ceapă de mărime medie (tocată), trei căţei de usturoi, două linguriţe cu ulei de măsline extravirgin, un sfert de linguriţă cu piper roşu măcinat, o jumătate de linguriţă cu sare şi pătrunjel proaspăt.
Mod de preparare: se înmoaie boabele de năut într-un vas cu apă, după care se fierb aproximativ o oră la foc potrivit. Apoi se scurg, păstrându-se 100 ml din apa în care au fiert. Se zdrobesc cu furculiţa boabele, la care se adaugă uleiul de măsline, ceapa, usturoiul, pasta de susan, zeama de lămâie, sarea şi piperul. Toate acestea se mixează într-un robot de bucătărie, până când se obţine o pastă. După omogenizare se adaugă treptat apa păstrată de la fierberea năutului, şi-n felul acesta se va obţine o compoziţie subţiată şi fină.
Pentru ca aromele să se întrepătrundă este nevoie ca, timp de trei ore, preparatul să fie ţinut la rece, după care se va garnisi cu pătrunjel din abundenţă. Se serveşte cu pită făcută pe plita încinsă.
Sfaturi
- Uleiul şi lămâia se încorporează treptat;
- Sarea şi piperul se pun la sfârşit, pentru a da contur unui gust de excepţie.