de Claudia Stan
Mesteacănul este un arbore ce creşte în cele mai grele condiţii de climă, sol sau altitudine. Ştiinţific se numeşte Betula alba, însă, popular, este numit arborele vieţii, datorită proprietăţilor sale medicinale de nepreţuit. La noi în ţară se folosesc doar frunzele acestui arbore, în scop terapeutic.
Un diuretic eficace
Apreciat pentru proprietăţile sale, mesteacănul este recunoscut ca fiind un bun diuretic (fără a forţa rinichii), având capacitatea de a provoca transpiraţia şi de a ajuta în tratamentul reumatismului şi al inflamaţiilor vezicii urinare. Frunzele conţin saponine (substanţe amare), mucilagii, zaharoză, ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. Infuzia din mesteacăn (patru linguriţe cu frunze uscate se pun într-o cană cu apă clocotită şi se lasă timp de cinci minute acoperită) se bea de trei ori pe zi şi stimulează producerea diurezei, având o acţiune favorabilă în reumatism, gută, inflamaţii articulare, dar mai ales în eliminarea pietrelor de la rinichi. Mai mult, favorizează îndepărtarea acidului uric şi a colesterolului.
Împiedică reţinerea apei în ţesuturi
Primăvara este anotimpul cel mai potrivit pentru tratarea bolilor. Natura este darnică şi ne oferă un strop de prospeţime şi de vitalitate, de aceea puteţi profita la maximum de proprietăţile mesteacănului. Crestaţi uşor coaja arborelui, iar sucul obţinut depozitaţi-l într-un recipient din plastic. Acesta ajută în vindecarea hidropiziei (reţinerea apei în ţesuturi), combate transpiraţia abundentă a mâinilor şi picioarelor, topeşte depunerile de grăsime şi distruge viermii intestinali. Veţi beneficia de toate aceste calităţi dacă adăugaţi în apa pentru îmbăiere două mâini cu frunze de arbore şi staţi în această apă timp de 30 de minute.
Combate cu succes mătreaţa
Frunzele de mesteacăn şi coaja sunt folosite sub formă de infuzie în tratamentul bolilor de piele. Totodată, combat cu succes mătreaţa, favorizând creşterea unui păr sănătos şi viguros. Mesteacănul este ingredientul de bază al multora dintre şampoanele ce ajută la menţinerea podoabei capilare strălucitoare. În plus, sucul proaspăt este indicat în masajul rădăcinii părului, deoarece stimulează creşterea, oprind căderea acestuia. Se recomandă ca, după masare, să vă puneţi un prosop pe cap, pe care să-l lăsaţi timp de 30 de minute, după care urmaţi procedura obişnuită de spălare.
Un antiseptic recunoscut
Cunoscut încă din vechi timpuri ca fiind cel mai bun antiseptic, mesteacănul este elixirul căilor respiratorii. Trei căni cu infuzie din frunzele uscate ale arborelui vieţii vă fereşte de gripă şi de bacterii. Proprietăţile antiinfecţioase, expectorante şi decongestive sunt o comoară pentru întregul organism. Distruge toţi stafilococii şi bacteria ce produce antraxul, crescând şi permeabilitatea vasculară. Totodată, infuzia scade valorile glicemiei şi este recomandată bolnavilor de diabet.
Sfat! După ce puneţi linguriţele cu frunze de mesteacăn în apa clocotită, adăugaţi un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu. Acesta are rolul de a neutraliza un acid conţinut de mesteacăn şi sporeşte efectul diuretic.