Trifoiul de câmp este o plantă care creşte prin fâneţe şi păşuni, este cultivat uneori şi ca plantă furajeră, se adună în timpul înfloritului (mai-septembrie) şi se usucă la umbră. După uscare, trifoiul este foarte bun la prepararea de infuzii, extracte, tincturi şi unguente.
Cu toate că pare o plantă banală, consumată doar de animale, acţiunea farmacologică a trifoiului este extraordinară: detoxifiază organismul, este depurativ, dezinfectant, are efect sedativ şi poate vindeca boli grave, cum sunt cancerul de orice fel, astmul bronşic, tusea persistentă, tusea convulsivă, colicii, temutul sifilis şi multe alte afecţiuni grave, care pun în pericol starea de bine a organismului.
Inamicul tumorilor
Specialiştii în fitoterapie sunt de părere că trifoiul este un remediu deosebit pentru cancer, indiferent de localizarea acestuia. Pentru cancerul laringian se prepară un ceai concentrat şi se face gargară de până la cinci ori pe zi. Este bine să înghiţiţi o mică parte din ceai. Rănile deschise şi-au găsit leacul datorită trifoiului. Tot ce trebuie să faceţi pentru a scăpa de rană este să realizaţi o baie călduţă cu infuzie de trifoi, timp de 15 minute, iar ţesuturile se vor reface mult mai rapid.
În ceea ce priveşte cancerul rectal, specialiştii recomandă clismele cu ceai de trifoi de două ori pe zi. În cazul cancerului genital se fac spălături vaginale, astfel încât colul să fie bine inundat, iar lichidul să fie ţinut în vagin câteva minute, apoi eliminat.
Reface funcţiile hormonale
De asemenea, studiile arată că trifoiul poate trata şi sterilitatea, dacă aceasta se află într-un stadiu incipient. Femeile care nu au probleme mari cu ovarele, dar nu rămân însărcinate trebuie să ia în seamă şi tratamentele naturiste, care fac adevărate minuni. Amestecaţi două linguri cu flori de trifoi cu o linguriţă cu frunze de mentă şi puneţi-le într-o ceaşcă (nu cană) cu apă clocotită.
Se lasă la infuzat patru ore, apoi se strecoară şi se bea întreaga cantitate, cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Tratamentul durează câteva luni, timp în care se administrează şi vitamine, care deţin un rol esenţial în privinţa fertilităţii. Unii ginecologi recomandă un consum sporit de vitamina E, supranumită şi „vitamina fertilităţii (200-400 de unităţi/zi), ceea ce ajută la reglarea producţiei hormonale, protejând totodată şi sistemul endocrin.
Util în congestiile pulmonare
Însă, până la a lua vitamina E sub formă de pastile, consumaţi legume verzi, germeni de grâu, ulei de floarea-soarelui şi seminţe de dovleac, soia, fasole, ţelină, pătrunjel, anason, alune şi nuci, care conţin o cantitate sporită de vitamina E şi care totodată fac ca pielea să fie mai luminoasă.
Nutriţioniştii nu recomandă consumarea cărnii roşii sau a ceaiului negru, pentru că întârzie şi chiar îngreunează procesul de concepţie. Infuzia de trifoi ajută şi la refacerea şi echilibrarea funcţiilor hormonale şi are, totodată, o acţiune de reducere a acidităţii vaginului, favorizând concepţia. Tratamentele cu preparate din flori de trifoi se aplică în majoritatea bolilor pulmonare, în tuse convulsivă şi spastică, astm bronşic, bronşite, congestie pulmonară şi tuberculoză. Ana-Maria Cocea
Contribuie la purificarea sângelui Efectele terapeutice ale trifoiului se resimt şi în cazul crampelor stomacului, în tratamentele pentru reumatism, artroză, spondiloză anchilozantă, gută şi boli renale, în combaterea intoxicaţiilor cronice ale organismului, contribuind la purificarea sângelui. Trifoiul este un bun calmant al amigdalelor şi ajută la decongestionarea gâtului inflamat şi la calmarea ulceraţiilor bucale.
Astfel, prin acţiunea diuretică şi antiinflamatoare participă la eliminarea toxinelor din corp, la stimularea activităţii ficatului, a vezicii biliare şi combate constipaţia şi crampele. Pentru consumul intern se face o infuzie din două linguriţe cu flori uscate la 200 ml de apă clocotită. După zece minute, timp în care licoarea a stat acoperită, se beau câte două-trei căni pe zi. Pulberea se obţine din flori uscate şi măcinate, din care se ia câte o linguriţă, ţinută sub limbă (sublingual), de câte patru ori pe zi. Trifoiul macerat se prepară din cinci linguriţe cu flori uscate la un litru de apă, timp de opt ore. Tinctura se face din câteva flori uscate, la 10 părţi de alcool de 45 de grade, din care se iau două-trei linguriţe pe zi. Compoziţia ajută digestia leneşă şi combate tusea.
Mierea de trifoi, substitutul caramelului
Mierea de trifoi se găseşte în magazinele cu profil naturist şi nu poate fi realizată acasă. Mierea în combinaţie cu trifoiul are o savoare unică! Deliciul este conferit de vitaminele B1, B2 şi C, înlocuind cu succes caramelul din dulciuri. De obicei se foloseşte specia roşiatică a trifoiul (trifoiul cu florile roşii este utilizat în majoritatea afecţiunilor), ceea ce conferă o culoare uşor maronie mierii. Înlocuiţi zahărul din cafea sau ceai cu mierea de trifoi şi veţi avea un organism mult mai sărac în toxine!