de Eugenia Golub
Ciuboţica-cucului (Primula officinalis) este o plantă ce se găseşte pe păşuni şi pe fâneţe, în zonele de munte şi de deal. Are mai multe denumiri populare, ce variază de la o regiune geografică la alta. Astfel, în Moldova şi în Oltenia poartă numele de ciuboţica-cucului, în Muntenia - ţâţa oii şi ţâţa vacii, iar în Transilvania - anglicel sau anclicel.
De la această plantă se recoltează rădăcinile şi florile, iar, în unele ţări, şi frunzele, care conţin vitamina C. Primăvara se scoate rizomul împreună cu rădăcinile când planta înfloreşte. Recoltarea se continuă până la formarea fructelor. Conform unor specialişti, rădăcinile conţin cea mai mare cantitate de principii active (numite saponine) în perioada înfloririi, precum şi la sfârşitul toamnei şi la începutul iernii. Florile se recoltează în lunile aprilie, mai şi iunie, iar rădăcina, doar în aprilie şi în mai.
Excelent expectorant
Prin efectul ei depurativ, de curăţire a sângelui şi a corpului de toxine, ciuboţica-cucului elimină din organism toate substanţele nocive ce duc la gută, artrită şi boli reumatice. Astfel, se vor consuma zilnic una-două căni cu infuzie, o perioadă mai îndelungată. În cazul insomniilor, tulburărilor nervoase sau atacurilor de panică, se face o infuzie din ciuboţică, valeriană şi sunătoare, din care se consumă o cană înainte de culcare. Pentru a scăpa de migrene, se beau două-trei căni cu infuzie de flori în fiecare zi. Decoctul se obţine prin fierberea a patru grame de rădăcină uscată şi mărunţită la o cană cu apă, la care se adaugă un gram de bicarbonat de sodiu. Este un excelent expectorant şi calmează tusea. Se iau trei-patru linguri pe zi. Decoctul este indicat în litiaza urinară. Extern, infuzia de plantă ajută la tratarea contuziilor, sub formă de cataplasme calde ce se aplică pe locurile dureroase, având acţiune calmantă şi cicatrizantă.
Vinul este benefic pentru cardiaci
Infuzia din această plantă reglează ritmul cardiac şi are un efect extraordinar asupra inflamaţiei miocardului şi împotriva tendinţei către apoplexie. Vinul de ciuboţica-cucului are performanţe deosebite în afecţiunile inimii. Acesta se prepară în casă astfel: se umple o sticlă de doi litri cu flori proaspete (nu se îndeasă), iar deasupra se toarnă vin alb, natural, până când florile sunt acoperite perfect. Recipientul se va păstra la soare, timp de 14 zile, închis cu un dop de plută. Cardiacii vor folosi zilnic câte trei-patru linguri din acest preparat.