Deşi are un gust deosebit de bun şi de aromat, nu faceţi greşeala să folosiţi mangostanul ca pe un simplu desert. Acest fruct minunat „poate” mult mai mult, deşi sunt foarte multe persoane care sunt de părere că mangostanul este cel mai gustos din lume. Mangostanul este un fruct tropical, originar din zonele sud-estice ale Asiei, însă datorită nutrienţilor şi antioxidanţilor pe care-i conţine, fructul minunat a început să fie cultivat şi în Australia, Brazilia, America Centrală, Hawaii şi alte regiuni tropicale.
Şi continentul negru şi-a dat seama de calităţile deosebite ale acestui fruct şi a început să-l cultive, fiind deosebit de popular în Congo, şi nu numai. Vorbim doar de zonele tropicale, întrucât arborele trebuie să fie şi în perioadele reci la temperaturi mai mari de patru grade Celsius. Altfel nu rezistă.
Adjuvant în cure de slăbire
Fructele de mangostan sunt roşii violacee la culoare şi seamănă oarecum la aspect cu o tomată, având o codiţă galben verzuie bine definită. Coaja mangostanului are aspect de piele de animal, uşor pistruiată. În interior, fructul are aparenţa unui căţel de usturoi.
Aceea este de fapt partea care trebuie mâncată şi care are gustul înnebunitor. Mangostanul se consumă fie în stare crudă, fie sub formă de suc sau de piure. Înainte de coacere, coaja este fibroasă şi tare, dar devine moale şi uşor de îndepărtat imediat ce fructul s-a copt. Acest fruct excelent din punct de vedere al gustului este preferat de persoanele care vor să slăbească, întrucât oferă senzaţia de saţietate.
Pastă astringentă
Deşi sunt destul de rare în România, trebuie să ştiţi că frunzele sunt utilizate pentru ameliorarea unor afecţiuni. Pasta de mangostan, la rândul ei, are un efect astringent şi este de real folos în acnee, psoriazis sau vitiligo. Decoctul tratează problemele digestive. Datorită conţinutului de compuşi polifenolici, consumul de mangostan are efect benefic asupra bolilor sistemului cardiovascular.
Elena Şerban