de Claudia Stan
Rostopasca sau Chelidonium majus (în traducere, darul cerului) este o plantă medicinală despre care se spune că este cea mai puternică de pe Pământ. Faima sa se datorează faptului că poate vindeca o gamă largă de afecţiuni, începând de la boli de piele până la cancer. Este recomandat să o procuraţi primăvara, întotdeauna pe timp însorit, după care ea se păstrează la loc uscat şi umbros.
Stimulează funcţia hepatică
Pentru prevenirea şi tratarea litiazei biliare şi a dischineziei poate fi de folos pulberea din rostopască. Aceasta se obţine astfel: se macină tulpinile cât mai bine şi se depozitează timp de trei săptămâni în borcane de sticlă, închise ermetic. Se administrează câte un sfert de linguriţă de trei ori pe zi. Planta stimulează ficatul, pe care îl ajută să îşi revină după o infecţie cu virusul hepatic, intoxicaţii sau otrăviri. În acest caz se recomandă o cură de 21 de zile cu pulbere.
Împiedică răspândirea celulelor bolnave
Fitoterapeuţii recomandă rostopasca persoanelor bolnave de cancer pancreatic, ovarian, faringian, ano-rectal, de sân sau de ficat, deoarece conţine substanţe active, ce stopează răspândirea celulelor bolnave. Pulberea, dar şi infuzia din plantă ajută sistemul imunitar să lupte împotriva factorilor nocivi. Infuzia se prepară astfel: trei linguri cu rostopască mărunţită se pun la macerat într-o jumătate de litru de apă timp de opt ore, după care se strecoară. Se fierbe apoi cinci minute şi băutura obţinută se consumă de trei ori pe zi timp de o lună. Se face o pauză de şapte zile şi se repetă încă o lună.
Din rostopască se poate face şi tinctură astfel: se pun într-un borcan cu filet 15 linguri cu pulbere peste care se adaugă 400 ml de alcool alimentar şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se strecoară, se pune în sticluţe mici, închise la culoare şi se consumă de câte patru ori pe zi în caz de herpes bucal şi genital. În plus, pentru uz extern se picură de şase ori pe zi pe locul afectat.
Taie senzaţia de greaţă
Indigestia este una dintre problemele cu care ne confruntăm, poate, cel mai des, în special din cauza stresului cotidian. În acest caz, o doză de rostopască (infuzie, tinctură sau pulbere) se administrează cu zece minute înainte de orice masă, ţinându-se o astfel de cură timp de trei săptămâni. Totodată, tinctura are rolul de a stopa senzaţia de greaţă, stimulând producerea de sucuri gastrice. În mai puţin de o oră, rostopasca reglează funcţiile bilei, înlăturând şi migrenele.
- Sucul portocaliu are rolul de a usca negii de pe faţă şi coşurile în mai puţin de o lună, iar uns pe pleoape vă ajută să scăpaţi de cataractă
Atenţie! Planta nu se recomandă copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alăptează.