de Claudia Stan
Lăptuca sau salata verde este una dintre minunăţiile primăverii, ce apare printre primele verdeţuri din grădină. Originară din Egipt, ea a făcut înconjurul lumii graţie proprietăţilor sale de detoxificare a organismului. Poate fi consumată simplă sau în combinaţie cu alte mâncăruri, dar pentru cura de primăvară este indicat consumul în diverse combinaţii.
Detoxificare rapidă
În această perioadă, organismul încă îşi revine după mâncărurile grele consumate peste iarnă. Cea mai indicată pentru detoxificare este salata verde, datorită faptului că este plină de minerale şi de vitamine şi ne revigorează (conţine zaharuri, calciu, fosfor, iod, fier, magneziu, cupru şi vitaminele A, gama de B-uri, C, D şi E). De asemenea, lăptuca elimină stările de depresie, de stres, ajută în buna funcţionare a ficatului, înlătură stările de anemie, luptă cu succes împotriva asteniei şi favorizează închiderea plăgilor şi a operaţiilor.
Adio, constipaţie!
Salata verde mai conţine hormoni naturali ce sunt de mare ajutor femeilor care suferă de dereglări hormonale sau care se apropie de menopauză. În plus, reglează digestia şi tranzitul intestinal, având efect laxativ, benefic pentru cei care suferă de constipaţie.
Curăţă pielea
Pentru a scăpa de petele maronii de pe faţă folosiţi măşti din salată verde. Pentru aceasta fierbeţi două sau trei frunze în 300 ml de apă, timp de 15 minute şi adăugaţi două linguri cu zeamă de lămâie şi o lingură cu ulei de măsline. Ungeţi-vă locul afectat şi lăsaţi să acţioneze timp de o jumătate de oră. Repetaţi procedura de cel puţin două ori pe săptămână. Soluţia obţinută este benefică şi pentru acnee, puncte negre şi psoriazis, având efect de curăţare a pielii.
În plus, lăptuca redă prospeţimea tenului, prevenind ridurile şi îmbătrânirea.
Cum se prepară
Ingrediente: o căpăţână mare de salată verde, o legătură de ridichi roşii, două legături de ceapă verde, două linguri cu ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se spală foarte bine toate frunzele salatei, ridichile şi ceapa verde. Se toacă mărunt toate legumele, se adaugă sare, piper, uleiul de măsline şi zeama de lămâie, după care se amestecă tot conţinutul într-un bol încăpător şi se consumă imediat. Poftă bună!