de Mariana Borloveanu
Ştevia (Rumex patientia) este o plantă perenă, pe care o putem găsi pe toate meridianele lumii, începând de la flora spontană şi până la zonele de câmpie. Efectele sale benefice sunt multiple, în special asupra energiei mentale şi fizice, iar capacitatea sa de a regla nivelul zahărului în sânge este pe deplin cunoscută.
Se plantează în zonele umbroase
Ştevia este o plantă nepretenţioasă, adaptată la clima temperată. Nu este „mofturoasă” în privinţa temperaturii, motiv pentru care rezistă atât în arsiţa verii, cât şi la gerurile năpraznice. În situaţiile în care este cultivată în grădini, ştevia preferă un pământ argilos şi foarte bogat în substanţă organică. Pentru a vă bucura de beneficiile ei este bine să o plantaţi într-o zonă umbrită parţial, pentru că, dacă este lăsată în plin soare, va păli, iar frunzele sale vor fi în mare parte pătate.
Nu conţine calorii
Se ştie că zahărul nu este bun pentru organism, motiv pentru care mulţi dintre noi caută alternative. Ştevia fiind o plantă mult mai dulce decât zahărul are capacitatea de a regla nivelul acestuia în sânge. Ea este o binefacere pentru diabetici, deoarece stăpâneşte pofta de dulciuri şi înlătură senzaţia de foame. Extractul este considerat de peste 300 de ori mai dulce decât zahărul, datorită steviozidelor pe care le conţine. Aşadar, folosind ştevia atât în prepararea mâncărurilor, cât şi în salate şi ceaiuri, veţi resimţi efectele benefice ale acesteia. Şi mai e ceva: ştevia nu conţine calorii!