de Elena Nedelcu
Aţi stat vreodată să vă gândiţi ce a mai apărut nou pe piaţa produselor naturale, ce ar fi mai indicat să folosiţi pentru piele sau păr, ce să luaţi dacă vă doare burta sau ce ulei să utilizaţi la masaj? Răspunsul la toate aceste întrebări este unul singur: uleiul de cocos. Iar dacă nu sunteţi convinşi până acum, vă vom prezenta mai multe motive pentru a-l încerca.
„Hrăneşte” pielea şi calmează dermatitele
Aveţi probleme cu pielea uscată sau cu cea matură? Folosiţi uleiul de cocos pe post de cremă hidratantă şi veţi scăpa de neplăceri, deoarece acesta are calităţi antioxidante, hidratante, se absoarbe repede şi protejează de efectul radicalilor liberi (responsabili pentru apariţia diferitelor boli în organism, inclusiv cancer). Grăsimea din compoziţia uleiului ajută la reducerea apariţiei ridurilor, fără să vă irite faţa. Uleiul constituie şi un remediu excelent şi uşor de încercat pentru a calma pustulele de psoriazis, dermatitele, eczemele şi alte astfel de afecţiuni, fiind potrivit pentru masaj, datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antivirale şi de combatere a ciupercilor pielii.
Folosit în tehnicile de relaxare
După o zi de muncă obositoare şi stresantă, când ajungeţi acasă încercaţi masajul cu ulei de cocos, pentru relaxare. Veţi reduce tensiunea şi veţi elibera oboseala mintală doar masându-vă tâmplele, cu mişcări circulare. Aroma naturală de nuci de cocos este extrem de liniştitoare, contribuind la scăderea nivelului de stres.
Gata cu indigestia şi cu durerea de burtă!
Grăsimile saturate din uleiul de cocos au proprietăţi antibacteriene, ce ajută la controlul şi la eliminarea bacteriilor şi ciupercilor ce cauzează probleme legate de digestie, precum sindromul de intestin iritat. Un alt beneficiu dat de grăsimi este acela de ajutare a absorbţiei de organism a vitaminelor, mineralelor şi a aminoacizilor din fructele şi legumele consumate. Folosiţi zilnic ulei de cocos în mâncare, dar evitaţi total să-l utilizaţi la prăjit.
Stimulează glanda tiroidă
Datorită prezenţei acizilor graşi Omega 3 şi a faptului că accelerează metabolismul, persoanele care aleg să folosească uleiul de cocos se vor simţi foarte energice. Iar dacă nu aveţi ce face cu atâta energie, mergeţi la sală, pentru că uleiul vă va ajuta să slăbiţi, arzând în mod eficient grăsimea şi crescând masa musculară.
Dacă aveţi probleme cu hipotiroidismul ar trebui să consumaţi ulei de cocos, pentru că acesta stimulează producerea de hormoni tiroidieni (în cazul celorlalte uleiuri vegetale s-a demonstrat că ele încetinesc funcţionarea tiroidei).
Cicatrizează plăgile
Uleiul de cocos aplicat pe zgârieturi sau tăieturi acţionează ca un pansament, formând un strat subţire ce protejează de acţiunea factorilor externi, precum praful, bacteriile sau virusurile. În plus, are şi o acţiune regenerativă, grăbind vindecarea ţesuturilor lezate.
Îi vine de hac părului tern
Pentru părul deteriorat şi uscat, care are nevoie urgentă de hidratare, uleiul de cocos face minuni. Renuntaţi la balsamul din comerţ şi încercaţi următoarea metodă: puneţi o linguriţă cu ulei în palme, frecaţi-le puţin pentru a-l încălzi şi apoi treceţi-le prin păr, masând uşor. Insistaţi mai mult pe vârfuri. După ce aţi terminat nu vă clătiţi, ci lăsaţi uleiul să acţioneze câteva minute. O altă metodă ar fi să întindeţi uleiul pe firul de păr, să acoperiţi capul cu un prosop şi să staţi aşa câteva ore, apoi efectuaţi spălarea în mod obişnuit. Mătreaţa este combătută dacă vă masaţi scalpul cu un ghemotoc de vată îmbibat în ulei, după spălare.