de Anda Postolache
Primăvara şi vara, când ambientul se umple de alergeni, persoanele sensibile încep să aibă probleme respiratorii sau cutanate. Dacă aveţi astfel de neplăceri există câteva reguli şi remedii pe care e bine să le respectaţi, dar şi moduri de prevenire. Se poate ajunge chiar la deces Mecanismele alergiei sunt deosebit de complexe, neputând fi înţelese în amănunt decât de medici, dar în esenţă este vorba despre o apărare exagerată a organismului la un factor ambiental pe care îl percepe ca periculos. În cursul acestui proces el secretă anumite substanţe în exces, care ajung să dăuneze profund şi să provoace chiar şi deces, prin şoc anafilactic.
Astmaticii sunt cei mai sensibili
Primele simptome apar în zona nasului, dar, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de sensibilitatea fiecăruia, se extind. Cei care au şi probleme respiratorii, în special astm bronşic, au cel mai mult de suferit, fiindcă boala se agravează în mod vizibil, fiind necesară consultarea doctorului. Alergiile de primăvară au la bază polenul, dar fiecare bolnav poate fi mai sensibil la anumite plante.
Faceţi infuzii de coada-şoricelului
După lunile în care apar plantele periculoase din acest punct de vedere putem face o anumită clasificare:
- în februarie şi martie - polen de alun şi arin;
- în martie şi aprilie - polen de plop, salcie şi ulm;
- în aprilie - polen de frasin şi mesteacăn;
- în mai - polen de stejar, pin şi fag;
- în iunie - polen de tei.
Ca tratamente naturiste ale alergiilor putem aminti două ceaiuri foarte utile:
- de coada-şoricelului - se face o infuzie din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat zece minute. Se beau două căni pe zi.
- de muguri de coacăz negru - se cumpără mugurii de la plafar şi se prepară infuzia în mod obişnuit.
Atenţie! Alergiile reprezintă probleme medicale foarte serioase şi trebuie consultat şi un medic specialist.