de Mariana Borloveanu
Iasomia sau lămâiţa (Jasminum officinale), acest arbust exotic, care ne fascinează cu parfumul său răcoros şi relaxant, este denumită şi regina-nopţii sau doamna florilor pafumate. Pe lângă frumuseţe şi delicateţe, ea are numeroase întrebuinţări curative - este cel mai puternic afrodiziac şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai eficiente leacuri în tratarea depresiei, a atacurilor de panică sau a crizelor de anxietate.
Este tămâia japonezilor
Iasomia sau lămâiţa este originară din China, India şi Iran. La început a fost cultivată cu precădere în aceste zone, pentru ca mai târziu să se răspândească în cadrul ceremoniilor de căsătorie din Indonezia sau sub forma unor tradiţionale ghirlande care împodobesc simbolurile sacre din Filipine. Este considerată floarea naţională a Pakistanului, iar abundenţa ei de-a lungul Siriei a dus la botezarea Damascului drept oraşul iasomiei. Parfumul florilor de lămâiţă este mireasma preferată şi a japonezilor. Aşa cum smirna şi tămâia sunt aducătoare de linişte şi pace sufletească la creştini, tot astfel ea este folosită în cadrul sacru al locurilor de rugăciune din Japonia.
Are proprietăţi afrodiziace
Planta poate ajunge până la doi-trei metri înălţime. Dacă tulpina şi frunzele ei sunt de un verde liniştitor, florile se conturează în alb imaculat, cu blânde tente dulci mirositoare. În China, consumul ceaiului obţinut din flori de iasomie este o veche tradiţie, iar medicina indiană are un adevărat cult pentru această plantă. Florile sunt utilizate sub formă de ceai, macerate în ulei sau extract alcoolic. Alături de uleiul eteric, acestea mai conţin acetat benzilic, linalcool, alcool benzilic, indol, iasmon, substanţe care dau extractului din flori de iasomie şi proprietăţi afrodiziace. Uleiul volatil de iasomie este unul dintre cele mai scumpe.
Contribuie la relaxarea întregului corp
În medicina chineză, ceaiul de iasomie este folosit de sute de ani atât pentru înlăturarea migrenelor, cât şi pentru stimularea circulaţiei sângelui. Consumul lui duce la eliminarea stresului şi a asteniei, având o reală eficienţă şi în ceea ce priveşte alungarea stărilor depresive şi echilibrarea nervoasă. De asemenea, în combinaţie cu ceaiul verde, scade riscul apariţiei unor cheaguri de sânge şi are efecte deosebite în reducerea excesului ponderal.
De curând, oamenii de ştiinţă au descoperit că anumite substanţe din flori acţionează pozitiv în ceea ce priveşte prevenirea şi chiar vindecarea cancerului. Uleiul esenţial obţinut din acestea are puternice proprietăţi antiseptice, sedative şi tonice, motiv pentru care este recomandat persoanelor care au probleme respiratorii sau neurovegetative. Esenţa are o influenţă benefică şi asupra sistemului nervos central, ajutând la relaxarea generală a corpului.
Apa de iasomie este recomandată în tratarea tenurilor cu tendinţă de îngrăşare sau în tratarea acneei, iar extractul ajută la soluţionarea cu succes a unor probleme ce ţin de disfuncţii sexuale masculine şi feminine. De asemenea, uleiul contribuie la tonifierea pielii şi la menţinerea elasticităţii acesteia, masajul fiind extrem de util atunci când se doreşte destinderea muşchilor contractaţi sau calmarea durerilor musculare.