de Mariana Borloveanu
Indiferent de starea de sănătate a fiecăruia, nimic nu este mai preţios decât o porţie consistentă de vitamine din fructe şi legume, care are menirea să revitalizeze organismul oricui pentru întreaga zi. De aceea vă oferim o multitudine de reţete pe care le puteţi prepara singuri acasă, simplu şi uşor.
Se consumă imediat după preparare
Fructele şi legumele proaspete constituie sursa cea mai eficientă a unei sănătăţi echilibrate, fiind considerate cele mai hrănitoare alimente. Toate curele cu ele sunt benefice în orice anotimp, la începutul verii însă, organismul are cea mai mare nevoie de regenerare şi purificare. Este important de ştiut că aceste sucuri se consumă imediat. De asemenea, trebuie utilizată o centrifugă de bună calitate, iar fructele şi legumele folosite nu se iau direct din frigider.
Limonadă cu mere verzi, tonic muscular
Bunul renume al merelor are la bază o reţetă universală de sănătate, motiv pentru care aceste fructe de-a dreptul miraculoase sunt folosite într-o multitudine de varietăţi.
Ingrediente: 400 g mere verzi, 200 g lămâi, 200 g mere roşii acrişoare, un pahar cu gheaţă pisată şi 4 frunze de mentă.
Mod de preparare: se spală bine merele, apoi se taie în cubuleţe mici, păstrându-se coaja, se amestecă cu zeama de lămâie şi se trec prin blender timp de două-trei minute. După aceea se adaugă gheaţa şi se mai macină câteva secunde. Se toarnă într-un pahar înalt şi se ornează cu frunze de mentă.
Se poate bea pe tot parcursul zilei şi înainte, şi după mese, fără a se depăşi însă patru-cinci pahare pe zi. Cura poate dura chiar şi o lună. Cu cât merele sunt mai mari şi cantitatea de suc este mai mare.
Efecte benefice: este cel mai bun tonic muscular şi al sistemului nervos, fiind în acelaşi timp diuretic, antireumatismal, antigutos, antiseptic, intestinal şi depurativ. Conţine zaharoză, celuloză, pectină, săruri minerale şi vitamine (A, B1, C şi PP). Este indicat în astenie fizică şi intelectuală, anemie şi demineralizare, gută, obezitate, stări febrile, gastrită, ulcer gastric, insomnii şi cefalee. În combinaţie cu celelalte sucuri mai putin plăcute la gust, sucul de mere verzi le dă acestora o aromă deosebită.
Suc de cartofi, bun la stomac
Este unul dintre sucurile nu tocmai plăcute la gust, dar cu foarte multe proprietăţi vindecătoare. Pentru a fi mai uşor tolerat se poate administra în combinaţie cu morcov, suc de lămâie sau cătină.
Ingrediente: 1-2 cartofi (150 g), o linguriţă cu miere şi o linguriţă cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se curăţă cartofii de coajă şi se taie în rondele de mărime medie. Totul trebuie să se petreacă foarte repede, având în vedere oxidarea rapidă a cartofului. Aceste rondele se pun în blender, unde se mai adaugă mierea şi zeama de lămâie. Se mixează totul şi se bea imediat, de preferat din mai multe înghiţituri. Se recomandă ca sucul de cartof băut înaintea meselor să nu depăşească un pahar pe zi, consumându-se de fiecare dată câte o jumătate de pahar. Această cură se ţine timp de o săptămână.
Efecte benefice: sucul de cartof conţine hidraţi de carbon, protide, lipide, săruri minerale şi vitamine (B1, B6, C şi K). Este hrănitor, diuretic, energizant, cicatrizant, antispasmodic şi antiulceros. Este recomandat în gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, diabet, litiază biliară, constipaţie, dar cea mai mare eficienţă o are în ameliorarea sau chiar vindecarea cancerelor abdominale.
Sucul de păpădie se ocupă de afecţiunile oaselor
Este unul dintre cele mai preţioase tonice, pe care orice persoană şi-l poate prepara. Păpădiile însă trebuie culese dintr-o zonă mai puţin poluată.
Ingrediente: 200 g frunze verzi de păpădie, 200 g tije de păpădie, o linguriţă cu miere polifloră, o linguriţă cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: frunzele se culeg cu grijă, ca să nu se zdrobească (cu cât sunt mai fragede, cu atât au mai mult suc), se spală în două-trei ape şi apoi se rup cu mâna şi se pun în blender. La fel se procedează şi cu tijele. Se adaugă mierea şi zeama de lămâie şi se mixează totul două minute. Sucul se bea de două ori pe zi, înaintea meselor de prânz şi de seară. Această cură se ţine timp de trei-patru săptămâni.
Efecte benefice: sucul este bogat în săruri minerale, oligoelemente, în magneziu şi fier. Este tonic, aperitiv, depurativ sangvin, diuretic şi antiscorbutic. Este indicat în litiază biliară, reumatism, gută, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi şi celulită. În combinaţie cu suc de frunze de gulie, ajută la vindecarea bolilor osoase şi întăreşte coloana vertebrală.
Shake de dude cu lapte de capră, bogat în vitamine
Este o băutură mai rar întâlnită, dar sucul obţinut din dude albe şi negre, în combinaţie cu lapte crud de capră, este considerat inamicul cel mai de temut al cancerelor.
Ingrediente: 200 g dude albe, 300 g dude negre, 500 ml lapte de capră, o linguriţă cu zeamă de lămâie şi gheaţă sfărâmată.
Mod de preparare: se pun dudele într-un bol, peste care se adaugă laptele şi se amestecă bine, până când fructele încep să se zdrobească. Peste această compoziţie se pun gheaţa sfărâmată şi zeama de lămâie, apoi se toarnă totul în blender şi se mixează două-trei minute. Se va obţine un shake delicios, care se poate bea de trei ori pe zi, după mese. Ca tratament poate fi folosit cel mult cinci zile.
Efecte benefice: această combinaţie de dude cu lapte de capră conţine mai mult de 30 de vitamine, minerale şi aminoacizi. De asemenea, are în componenţă un acid organic foarte puternic, care s-a demonstrat că opreşte evoluţia cancerului atât în stadiile incipiente, cât şi în cele terminale.
Atenţie! Sucurile de cartof şi păpădie sunt contraindicate copiilor sub 10 ani şi femeilor aflate în primele două luni de sarcină