de Eugenia Golub
Cireşele amare sau negre sunt cel mai des folosite în terapie, deoarece au o acţiune mai complexă, faţă de cele roşii. Prin conţinutul lor mare de flavonoizi, pigmenţi antocianici, vitamina C, potasiu, magneziu şi fier, au efecte antioxidante foarte puternice. Ele se consumă la temperatura camerei, de preferinţă pe stomacul gol, cu 15-30 de minute înainte de masă. Doza zilnică terapeutică este de un kilogram pe zi, mâncate în două-trei reprize, timp de minimum trei săptămâni. De asemenea, sucul obţinut din aceste cireşe este indicat în diverse afecţiuni. Se consumă zilnic o jumătate-un litru de suc, în cure de două-patru săptămâni.
Acţionează asupra ischemiei cardiace
Cireşele amare previn cancerul de colon. Mai mult, o cură de şase-opt săptămâni de cireşe, atunci când cancerul de colon este deja instalat, duce la scăderea volumului tumorilor în peste 40% din cazuri. Aceleaşi cireşe amare inhibă puternic dezvoltarea celulelor maligne în cazul cancerului mamar. De asemenea, curele de cireşe amare acţionează benefic contra ischemiei cardiace, artritei reumatoide, gutei, insomniei, depresiei, durerilor musculare şi încetinesc procesul de îmbătrânire al celulei nervoase. În coaja cireşelor negre au fost descoperite substanţe, în special pigmenţi, care intervin în metabolismul celular, prevenind apariţia procesului de malignizare. Consumul de suc de cireşe, pe lângă faptul că stimulează puternic diureza şi are efecte antiinflamatoare renale, este un foarte bun mijloc de prevenire a cancerului de rinichi, de vezică şi de prostată. Pentru combaterea infecţiilor urinare se consumă suplimentar ceai de cozi de cireşe, câte una-două căni pe zi.