de Eugenia Golub
Bogată în fibre, proteine, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, K şi minerale precum fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu şi potasiu, mazărea este o legumă foarte apreciată atât din punct de vedere al gustului, cât şi al elementelor nutritive.
Până în secolul al XVI-lea era consumată sub formă de seminţe uscate, după care s-a reuşit obţinerea unui soi care să poată fi mâncat şi în stare crudă. Această legumă se află printre alimentele cele mai bogate în vitamina B1.
Vă fereşte de anemie
Consumul de mazăre ajută la reducerea riscului apariţiei bolilor de inimă. Fibrele din această legumă atât de nutritivă curăţă intestinele, iar betacarotenul şi luteina protejează sănătatea ochilor. Datorită amestecului de vitamine şi minerale, ea constituie un medicament natural împotriva oboselii, a anemiei, a problemelor de memorare şi a sistemului imunitar slăbit. Prezenţa vitaminei B2 poate contribui la prevenirea malformaţiilor congenitale. Mai mult decât atât, conţinutul de vitamina C apără de răceală şi alte infecţii respiratorii.
De asemenea, în mazăre există o proteină ce poate preveni hipertensiunea arterială şi maladiile renale. Ea ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. În ceea ce priveşte cantitatea pe care trebuie să o mănânce un adult zilnic, nutriţioniştii recomandă între 100 şi 150 de grame.
Mazărea uscată este mai bogată în substanţe hrănitoare decât cea proaspătă