Plantă cu flori sub formă de stea, Stellaria Mediarocoina a fost naturalizată în mai multe regiuni ale lumii.
Bogată în vitaminele A şi C
Florile se deschid la soare, dar se închid pe vreme noroasă. De la această plantă se utilizează frunzele şi tulpinile, ce se storc pentru a se obţine seva. Acest suc se poate aplica direct pe anumite părţi sau se poate folosi la prepararea de creme şi de unguente. Părţile aeriene ale acestei plante pot fi folosite la realizare de cataplasme, excelente în combaterea pruritului, eczemelor etc. Rocoina, care poate fi mâncată şi în salate, este plină de vitaminele A şi C, dar şi de siliciu. Alte componente: saponine, triterpenoide, cumarine, flavonoide, acizi carboxilici şi cartenoizi.
Vine de leac erupţiilor cutanate
Planta este utilizată în special pentru vindecarea pielii iritate, efectul calmant fiind datorat conţinutului de mucilagiu şi de saponine. Aşadar, rocoina este ideală în tratarea eczemelor, psoriazisului, urticariei, erupţiilor cutanate, furunculelor, arsurilor şi ulcerelor varicoase. Infuzia de rocoină se adaugă şi în apa de baie, pentru uşurarea durerii şi a inflamaţiilor bolilor cronice. Seva acestei plante poate fi folosită şi în tratarea ulcerelor gastrointestinale, a tusei şi ca stimulent digestiv.
Pastă tămăduitoare
Tratamentele sunt uşor de aplicat, fiind folosită numai în uz extern. Astfel, în cazul oricăror afecţiuni ale pielii (din cele prezentate mai sus) aplicaţi direct pe zona afectată sevă sau cremă de rocoină. Cataplasma se realizează din 200 g de tulpini şi de frunze de rocoină tăiate foarte subţire. Amestecaţi-le cu foarte puţină apă fiartă, până obţineţi o pastă. Puneţi-o pe o bucată de tifon curată şi, după ce se răceşte, aplicaţi pe zona afectată. Efectul este excelent! Ca un pont mic v-am recomanda ca, înainte de a pune cataplasma pe corp, să ungeţi zona cu ulei de măsline. În acest fel evitaţi iritarea pielii. Elena Şerban
Atenţie! Tratamentul cu rocoină poate provoca diaree şi vărsături dacă s-a depăşit doza indicată. Nu e recomandat femeilor însărcinate şi celor care alăptează.