de Gabriela Niculescu
Zmeura are numeroase întrebuinţări benefice asupra întregului organism. Pe cât este de mic acest fruct cu un gust dulce-acrişor, pe atât este de bogat în substanţe şi elemente necesare bunei funcţionări a organismului. El reuşeşte să acopere necesităţile nutritive ale organismului uman datorită conţinutului mare de vitamine, minerale, pectine şi substanţe de natură flavonoidică.
Stimulează pancreasul
În scopuri medicinale se folosesc frunzele tinere de zmeură, care se recoltează înaintea şi în timpul înfloririi. Cercetările efectuate până în prezent arată că zmeura deţine şi proprietăţi anticancerigene, antioxidante unice, dar şi antimicrobiene.
Fructul este recomandat în caz de arsuri la stomac, ulcer gastric duodenal, dar numai fără zahăr. De asemenea, e bun în caz de astenie, dermatoze, constipaţie şi afecţiuni ale bilei. Sucul este indicat în cazuri de stări febrile, infecţioase, rujeolă, scarlatină sau inflamaţii urinare. De asemenea, ceaiul din vârfuri de zmeură (verzi sau uscate) stabilizează glicemia şi stimulează pancreasul. Frunzele au proprietăţi astringente, diuretice, laxative. În plus, fructul este recunoscut ca un excelent antimicrobian, anticarcinogen şi este o sursă de vitamina C, magneziu, cupru şi calciu.
Neutralizează radicalii liberi
Zmeura conţine un antioxidant numit acid elagic, care are un rol foarte important în prevenirea distrugerii membranei celulare şi prin neutralizarea radicalilor liberi. Antocianinele din zmeură îi dau acestui fruct proprietăţi antioxidante, dar şi antimicrobiene, inclusiv abilitatea de a preveni dezvoltarea unor bacterii şi ciuperci (de exemplu, Candida albicans care provoacă des infecţii vaginale şi este una dintre cauzele sindromului de colon iritabil). Mai mult, cercetătorii susţin că zmeura poate aduce beneficii asupra celulelor canceroase.
Totuşi, acest fruct are şi o parte negativă dacă nu este consumat corespunzător. El conţine oxalaţi, substanţe care se găsesc în mod natural în organismul uman, în plante şi animale. Când cantitatea acestora devine prea concentrată, se cristalizează, provocând probleme de sănătate şi de aceea este recomandat să se consume zmeură în doze regulate, nu mai mult de 500 de grame pe zi.
Are putere antioxidantă
Zmeura are putere antioxidantă mai mare cu aproape 50% decât căpşunile, de trei ori mai mare decât kiwi şi de zece ori mai mare decât tomatele, potrivit studiilor efectuate de cercetători olandezi. Cea mai mare contribuţie la activitatea antioxidantă este cea a elagitaninelor, care luptă împotriva cancerului. Vitamina C contribuie cu 20% la întreaga activitate antioxidantă, iar antocianinele, cu 25%. O altă veste bună este că îngheţarea şi depozitarea acestora nu îi afectează puterile tămăduitoare.
Coboară nivelul zahărului
Pe lângă fitonutrienţi, aceste fructe au un conţinut bogat de nutrienţi, antioxidanţi şi vitamina B. În plus, ele sunt un izvor de mangan şi vitamina C, doi nutrienţi antioxidanţi importanţi. Constituie o bună sursă de riboflavină, folaţi, acid nicotinic, magneziu, potasiu şi cupru. Această combinaţie de nutrienţi ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Un apărător al vederii
Fructele pot fi de mare folos şi în păstrarea vederii. Trei sau mai multe porţii consumate pe zi duc la scăderea riscului apariţiei degenerării maculare (cu 36%), principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă. În acest studiu, în care au fost implicaţi 110.000 femei şi bărbaţi, cercetătorii au analizat efectul pe care îl are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A, C, E şi carotenoide asupra participanţilor. În timp ce, în mod surprinzător, legumele, vitaminele antioxidante şi carotenoide nu au avut un efect major în prevenirea degenerării maculare, consumul de fructe a jucat un rol foarte important în prevenirea acestei boli.
Pentru că sunt foarte perisabile, aceste fructe trebuie achiziţionate doar cu o zi sau două înainte de a fi consumate. Iată ce trebuie să mai ştiţi:
- evitaţi fructele moi, zemoase;
- dacă le cumpăraţi deja ambalate, asiguraţi-vă că nu sunt zdrobite;
- înainte de depozitarea în frigider, îndepărtaţi-le pe cele lovite sau stricate, pentru a nu contamina şi restul fructelor;
- se pot păstra la frigider timp de o zi sau două;
- nu le lăsaţi la temperatura camerei sau în soare prea mult timp, pentru că se vor strica;
- pentru a le congela, spălaţi-le bine, uscaţi-le, aşezaţi-le într-un vas pe un singur rând şi introduceţi-le în congelator. Odată îngheţate, aşezaţi fructele într-o pungă de plastic şi le puteţi lăsa la congelator chiar şi un an;
- adăugând puţin suc de lămâie, le ajutaţi să-şi păstreze culoarea;
- antocianinele pot fi găsite atât în fructele proaspete, cât şi în cele congelate, dar nu şi în alimentele procesate;
- un studiu a demonstrat faptul că antocianinele aproape că lipsesc din produsele conservate, cereale sau alimente speciale pentru copii care conţin zmeură, acestea fiind procesate.