de Elena Şerban
Trigliceridele sunt o formă de grăsime în sânge. Nimic neobişnuit. Doar că cei care au un nivel crescut al acestora prezintă, de cele mai multe ori, şi un colesterol mare. De asemenea, conform unor studii clinice, persoanele cu nivelul de trigliceride peste normal (mai mare sau egal cu 200 mg/dl) au un risc sporit de boli cardiovasculare. Persoanele cu diabet sau obeze sunt, de asemenea, susceptibile de a avea trigliceride mari.
Numărul mare de calorii dăunează
Trigliceridele sunt prezente în sânge şi în plasmă, iar în asociere cu colesterolul formează lipidele plasmatice. Deşi în mod normal trigliceridele asigură organismului necesarul zilnic de energie, dacă în alimentaţie se găsesc mai multe calorii decât avem nevoie, valorile trigliceridelor cresc.
Pentru a îndepărta orice risc, este nevoie de un regim alimentar care să normalizeze valorile trigliceridelor.
Printre alimentele care ajută la normalizarea nivelului trigliceridelor se numără avocado, mazărea sau peştele.
Avocado şi alunele diminuează trigliceridele
Peştele - tonul, somonul şi sardinele ar trebui să facă parte din dieta zilnică. Motivul? Reprezintă o importantă sursă de acizi graşi Omega 3. Pentru a fi eficiente, ar fi indicat ca acestea să fie mâncate de cel puţin două ori pe săptămână.
Alunele - pot reprezenta desertul ideal pentru persoanele care au trigliceridele ridicate. Acest lucru se datorează faptului că ele conţin mulţi acizi graşi Omega 3. Însă, atenţie! Alunele se consumă crude, neprăjite şi nesărate!
Avocado - destul de puţin cunoscut, este bogat în fibre şi acid oleic ce contribuie la normalizarea trigliceridelor.
Usturoiul - folosit pentru numeroasele sale efecte benefice asupra organismului, este excelent şi pentru trigliceride. Consumat în fiecare zi, usturoiul este calea cea mai simplă şi sigură metodă pentru normalizarea grăsimilor ce pot deveni periculoase.
Mazărea - în mâncare sau puţin fiartă, în salate, mazărea ajută şi ea la reducerea grăsimilor din sânge.
Laptele - poate constitui un mic dejun sau chiar o cină excelentă, mai ales dacă sortimentul ales conţine o cantitate scăzută de grăsime.
Pentru normalizarea nivelului de grăsimi trebuie să consumaţi usturoi zilnic
Sfaturi
- Folosiţi doar ulei de măsline sau de palmier pentru mâncăruri sau salate
- Înlocuiţi pâinea albă cu cea neagră
- Consumaţi cât mai multe fructe şi legume pe tot parcursul zilei