de Liliana Simidon
Celulita apare mai ales la femei în zona pulpelor, a coapselor şi pe abdomen, de obicei în perioada pubertăţii. Cu timpul însă, aspectul neplăcut al pielii se accentuează, pot apărea bule subcutanate, înroşire a pielii, umflături şi chiar dureri.
Prea mulţi estrogeni, una dintre cauze
Cauzele care determină apariţia celulitei sunt: ereditatea, retenţia de apă, aportul caloric prea mare, insuficienţa circulaţiei venoase sau limfatice sau o dereglare hormonală manifestată printr-un exces de estrogeni, mai ales în perioada declanşării menstruaţiei sau în timpul sarcinii. De asemenea, poate apărea când sunt purtate haine prea strâmte care blochează circulaţia şi împiedică oxigenarea ţesuturilor.
Este perturbată circulaţia limfatică
Există patru stadii de formare a celulitei. În primul stadiu, aspectul de coajă de portocală nu este vizibil decât dacă pielea de pe coapse este strânsă între două degete. Stadiul al doilea se instalează atunci când denivelările pielii sunt uşor vizibile chiar şi atunci când aceasta nu mai este strânsă. În al treilea stadiu, zona afectată se extinde foarte mult, apar noduli subcutanaţi şi umflături, iar pielea devine foarte sensibilă. În ultimul stadiu, circulaţia sangvină şi limfatică suferă un deficit major, umflăturile îşi măresc volumul, iar pielea devine dureroasă la atingere.
Pe lângă celulita inestetică, o putem întâlni pe cea infecţioasă. Aceasta este cauzată de o infecţie bacteriană localizată în ţesutul subcutanat profund. Recunoaştem celulita infecţioasă sub forma unei zone mari roşii, calde şi dureroase, care afectează mai ales membrele inferioare şi este însoţită de febră, frisoane şi o stare de indispoziţie generală. Persoanele predispuse sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, care au suferit înţepături de insecte, au fost muşcate de animale.
Masaj cu făină de porumb şi argilă
Iată câteva recomandări pentru eliminarea celulitei:
- aplicaţi pe zona afectată comprese calde îmbibate în decoct de iederă, arnică şi ienupăr, pentru a îmbunătăţi circulaţia sangvină şi a reda pielii un aspect frumos;
- renunţaţi la mâncarea prăjită şi grasă, la sarea în exces (deoarece permite acumularea apei în ţesuturi), zahăr, băuturi acidulate, produse de patiserie, făină albă, alcool şi cafea;
- consumaţi cât mai multe sucuri de fructe, supe de legume, linte roşie şi ceaiuri de plante. Beţi multă apă pentru a favoriza eliminarea toxinelor prin diureză;
- purtaţi haine largi şi aplicaţi acelaşi principiu pentru accesorii. De exemplu, o curea prea strâmtă, purtată îndelung, poate favoriza apariţia celulitei;
- realizaţi sistematic un automasaj cu faină de porumb pe care o puteţi amesteca, eventual, cu argilă;
- evitaţi regimul de viaţă sedentar, deoarece exerciţiul fizic previne acumularea celulitei;
- faceţi aplicaţii cu nămol sapropelic şi împachetări cu frunze de iederă. Acestea se fac numai după un duş prealabil şi peeling. Dacă nu aveţi bani, puteţi folosi un amestec din tărâţe şi două linguri cu mălai. În cazul în care pielea este mai sensibilă puteţi folosi făină de năut.
Recomandări
SLIMMER - asigură un proces natural de slăbire şi modelare a corpului. Arde grăsimile, previne redepunerea dizarmonioasă a acestora şi ajută la eliminarea apei din ţesuturi. Îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul pielii, ajutând astfel la îndepărtarea celulitei. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
PHYTO SILHOUETTE - util pentru curele de slăbire, celulită, retenţie de lichid şi constipaţie. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
PUNARNAVA - când celulita este cauzată de retenţia de lichid, acest produs poate rezolva problema. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
ULEI DE IENUPĂR - este util în cazul celulitei, retenţiei de lichide, obezitate, cistită şi litiază renală. Se face masaj pe locul cu probleme şi intern se iau două picături de două ori pe zi.