Main menu

header

Verbina, denumită şi „iarba sacră”, este una dintre cele mai vechi plante medicinale, pentru că datează de mai bine de 5.000 de ani. Verbina se găseşte pe tot mapamondul (de la Tokio la New York) şi creşte pe locuri virane şi prin preajma locuinţelor. Planta ajunge până la un metru înălţime, are flori liliachii, frunzele de pe tulpină sunt înguste şi zimţate şi se culege în lunile iulie-august, când este înflorită. 

Reduce tensiunea psihică
     Bolile ce se tratează intern cu verbină ţin de sistemul nervos şi de psihic, pentru că planta reduce tensiunea psihică şi diferitele tulburări de tip depresiv şi ajută la preîntâmpinarea tulburărilor de acest fel. Tulburările depresiv-anxioase se tratează prin administrarea extractului hidroalcoolic de verbină (se găseşte în magazinele cu specific naturist), câte trei-patru linguriţe pe zi. Tratamentul durează până la trei luni şi are efecte tonice psihice puternice, îndepărtând stările de tristeţe fără motiv aparent. 

Are proprietăţi sedative
     Migrenele ce apar pe fond de stres şi de suprasolicitare nervoasă, întâlnite astăzi din ce în ce mai des, se tratează cu ajutorul verbinei. Tot ce trebuie să faceţi este să beţi zilnic un litru de infuzie pe bază de verbină, în cure de minimum zece zile. Studiile arată clar faptul că proprietăţile sedative ale verbinei sunt puternice. În foarte puţin timp se înlătură durerea, se diminuează starea de nervozitate, ceea ce duce la relaxarea organismului. De asemenea, fitoterapeuţii sunt de părere că o linguriţă cu extract hidroalcoolic de verbină luată seara, cu jumătate de oră înainte de culcare, ajută la un somn liniştitor. Compoziţia se administrează persoanelor care adorm greu, însă studiile arată că efectul nu are garanţie maximă. Practic, nu toată lumea răspunde pozitiv la tratamentele pe bază de verbină. 

Diminuează crampele abdominale
     Crampele abdominale, enterita şi colita pot fi remediate cu ajutorul verbinei. Ca remediu de prim ajutor se administrează infuzia fierbinte de verbină, obţinută prin opărirea unei linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. 

Regenerează părul
     Dacă vă cade părul, clătiţi zona în care nu mai aveţi podoabă capilară cu o infuzie de verbină obţinută din patru linguriţe cu plantă mărunţită la o cană cu apă. Această operaţiune va ajuta la îndesirea părului. Este foarte important de ştiut faptul că verbina este contraindicată femeilor însărcinate, iar dacă este administrată în doze mari, provoacă vomă. 

Extractul hidroalcoolic sau tinctura
     Se pun într-un borcan cu filet douăzeci de linguri cu pulbere de verbină, peste care se adaugă două căni (500 ml) cu alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să macereze vreme de două săptămâni într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu, de patru ori pe zi, câte 50 de picături diluate în puţină apă.

Infuzia
     Infuzia combinată se obţine cu ajutorul a trei-patru linguri cu verbină mărunţită, lăsată la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de zece ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. După amestecarea celor două extracte se obţine aproximativ un litru de preparat, ce se foloseşte intern (una-două căni pe zi). 

Cataplasma 
      Cataplasma cu verbină se realizează dintr-o mână cu frunze mărunţite, ce se lasă timp de aproximativ două ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 de grade Celsius). După trecerea acestui interval se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, şi se lasă vreme de o oră. 

Pulberea
     Pulberea de verbină se obţine prin măcinare cât mai fină a plantei uscate cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii de verbină se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămâni (deoarece uleiurile sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă se administrează de trei, patru ori pe zi câte o linguriţă rasă cu pulbere de verbină, pe stomacul gol. 
Ana-Maria Cocea

     Readuce memoria vârstnicilor Verbina are proprietăţi extraordinare în rândul vârstnicilor! Planta împiedică degradarea celulelor sistemului nervos o dată cu înaintarea în vârstă, acţionând favorabil mai ales asupra creierului şi asupra măduvei spinării. Studiile arată faptul că extractul de verbină stopează acţiunea unor substanţe toxice din organism, responsabile de apariţia unor boli cum ar fi Alzheimerul. Verbina se administrează sub formă de extract hidroalcoolic, câte patru linguriţe pe zi, în cure de 49 de zile, cu două săptămâni de pauză.