Main menu

header

Cunoscuţi şi sub denumirea de bostănei şi folosiţi ca aliment-medicament acum 7.000 de ani, dovleceii îşi păstrează şi în prezent aceleaşi virtuţi terapeutice extraordinare. 

Menţin sănătatea ochilor şi a inimii
     Fraţi buni cu „marele” dovleac, dovleceii proaspeţi şi suculenţi, cu coaja fină ca pielea unui bebeluş, constituie încă din vechime un leac imbatabil în lupta cu numeroase maladii. Bogaţi în apă (aproape 95% din masa lor) şi conţinând din belşug fosfor, potasiu, carbon, magneziu, calciu, dar şi vitaminele A, B, C şi E şi antioxidanţi carotenoizi, aceste legume contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, reduce riscul de infarct şi de accidente vasculare, au rol benefic în scăderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon şi, nu în ultimul rând, ne feresc de astm. Se recomandă copiilor, persoanelor aflate în convalescenţă, dar şi celor care au probleme cu greutatea.
     Pentru că majoritatea vitaminelor şi mineralelor se găsesc cu precădere în coaja dovleceilor, este foarte important ca, atunci când îi achiziţionăm, aceştia să aibă o coajă sănătoasă şi intactă, fără imperfecţiuni. Mai mult, înainte de utilizare, legumele trebuie spălate foarte bine, pentru a evita orice urmă de impuritate. Pentru că poate avea ca efecte balonare, diaree sau crampe abdominale, cura cu dovlecei se începe prin a consuma legume în cantităţi mici, urmând ca, pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu acest aliment, să fie mărită doza.

Stop reumatismului!
    Specialiştii în medicina naturistă recomandă persoanelor care suferă de reumatism o cură de o lună cu suc de dovlecei, perioadă în care se consumă 300 ml de suc pe zi. Mod de preparare: 300-400 g de dovlecei se pun în storcător, rezultând în final un pahar de 200 ml cu suc, ce trebuie consumat imediat. Deoarece gustul sucului de dovlecei nu este tocmai plăcut, se recomandă combinarea acestuia cu suc de măr sau de morcov. Se pot pune şi câteva picături de lămâie. Pe lângă efectul său antireumatic, reducând inflamaţia articulaţiilor şi ajutând la refacerea ţesuturilor articulare distruse, sucul de dovlecei reglează tranzitul intestinal, are efect de întinerire. În cazul fragilităţii capilare se recomandă consumul a unor cantităţi cât mai mari de dovlecei în stare proaspătă. Extern, de două ori pe zi se aplică felii de dovlecei pe părţile afectate, unde se lasă aproximativ o jumătate de oră. Rezultatele sunt excepţionale şi se văd la scurt timp după începerea tratamentului. 

Recomandaţi astmaticilor
    Consumul de dovlecei este recomandat şi persoanelor care suferă de lipsă acută de calciu, deoarece aceste legume conţin o cantitate impresionantă de magneziu, esenţial în asimilarea calciului. Bolnavilor de astm le este necesară o cură de o lună cu suc de dovlecei, perioadă în care se consumă 100 ml de suc combinat cu suc de morcov, de două ori pe zi. Tratamentul ameliorează vizibil această boală şi, ţinut de două ori pe an, poate duce chiar la vindecarea totală. 

Remediu excelent în tromboflebită
    Excelent laxativ, dovlecelul este un remediu ideal împotriva constipaţiei severe. Specialiştii recomandă consumul a 500 ml suc de dovlecei dimineaţa, pe stomacul gol. Micul dejun se poate lua după aproximativ două ore de la consumul sucului de dovlecei.
    Persoanele care suferă de probleme ale prostatei pot folosi cu succes pulberea de seminţe de dovlecei. Iată reţeta: se iau seminţe de la dovleceii ajunşi la maturitate şi se macină cu râşniţa de cafea până ce se obţine o pulbere. Se recomandă consumul a patru, până la şase linguriţe cu pulbere, în cure de 15 zile. După o săptămână de pauză, cura se poate relua. În cazul tromboflebitei, bolnavul trebuie să consume, pe o perioadă de două luni, aproximativ 400 g de dovlecei pe zi, proaspeţi sau sub formă de suc. 

În luptă cu cancerul
    Consumul de dovlecei este de un real ajutor şi suferinzilor de scleroză multiplă, dar şi obezilor, legumele fiind un excelent ajduvant în lupta cu diferite forme de cancer. În cosmetică, dovlecelul este utilizat împotriva cearcănelor şi a ochilor obosiţi. Se aplică rondele de dovlecel pe ochii închişi, apoi se acoperă faţa cu un prosop umed timp de zece minute. Se îndepărtează dovlecelul şi se unge pielea din jurul ochilor cu suc proaspăt de aloe. Rezultatele sunt uimitoare. 
Ioana Ene
    Reţetă de slăbit Fiind uşor digerabil şi conţinând foarte puţine calorii, dovlecelul este leguma ideală pentru persoanele care ţin cură de slăbire. Consumată timp de o săptămână, mâncarea de dovlecei vă scapă de kilogramele în plus (într-o săptămână puteţi fi mai uşori cu aproape cinci kilograme).  Ingrediente: un kilogram dovlecei, două linguri cu ulei, o ceapă, o legătură cu mărar, puţină sare, boia, o lingură cu oţet, 100 ml smântână şi o lingură cu făină. Mod de preparare: se curăţă dovleceii, se dau prin răzătoare şi se lasă într-un castron cu puţină sare. Ceapa se toacă mărunt, se căleşte foarte puţin în ulei şi se adaugă boiaua. Se pun dovleceii şi se lasă să fiarbă. La final se adaugă făina amestecată cu puţină smântână şi oţet şi deasupra se presară mărarul.