Main menu

header

de Elena Şerban

În ultimul timp, tot mai multe persoane încearcă să aibă grijă de sănătate. Un lucru foarte bun, ar putea spune specialiştii, doar că există şi un revers al medaliei. Din dorinţa de a fi perfect sănătoşi, există oameni care ronţăie aproape nonstop fructe. Mere, pere, struguri, citrice, banane… fructe să fie. Numai că, deşi poate părea ciudat, cantitatea consumată nu garantează o sănătate mai bună. Ba dimpotrivă, spun unii specialişti în nutriţie. Principalele probleme ce pot apărea sunt obezitatea şi cariile.

Caloriile sunt periculoase
Problema este cu atât mai dificilă în cazul supraponderalilor, al persoanelor care se „laudă” cu un colesterol mărit sau al diabeticilor. De aceea, aceste persoane nu trebuie să fie surprinse dacă, deşi mănâncă sănătos şi nu ocolesc fructele, kilogramele se adună zi de zi. Motivul principal îl reprezintă caloriile din fructe, care îngraşă la fel de mult ca acelea din ciocolată. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, spre deosebire de alte alimente, în cazul fructozei, creierul nu primeşte mesajul referitor la senzaţia de saţietate. De aceea, consumatorii de fructe nu se opresc din mâncat decât după ce acestea se termină şi nu când se satură. Pentru a şti exact câtă fructoză (îndulcitor natural) conţin fructele, citiţi tabelul de mai jos:

Trigliceridele mărite pun în dificultate inima
Fructoza, deşi îndulcitor natural, afectează nu doar silueta, ci şi nivelul trigliceridelor. Aceste grăsimi sunt în strânsă legătură cu bolile de inimă. De aceea, cardiacii, dar şi cei cu un nivel mărit de colesterol trebuie să aibă mare grijă cu fructele pe care le consumă. Diabeticii, care trebuie să fie oricum foarte atenţi la alimentele pe care le mănâncă, ar trebui să evite fructele cu conţinut mare de fructoză, deoarece acest îndulcitor măreşte cantitatea de glucoză din sânge.

Dinţi cariaţi, smalţ lezat
Zahărul din fructe atacă dinţii şi formează carii. Spre exemplu, sucurile naturale din fructe atacă atât de tare smalţul dinţilor încât este nevoie de circa 30 de minute pentru ca dantura să îşi revină. De aceea, cel mai bine ar fi ca, după ce beţi suc natural de citrice sau mâncaţi o portocală, spre exemplu, să nu vă spălaţi pe dinţi decât după o jumătate de oră. Altfel, smalţul va fi serios afectat.

- Persoanele care au consumat mai mult de 74 de grame de fructoză zilnic şi-au sporit riscul de hipertensiune arterială cu 87%

Pe măsură ce se coc,
unele fructe devin mai bogate în fructoză

O caisă 0,45 grame de fructoză
O clementină 0,5 grame de fructoză
O prună 1,6 grame de fructoză
8 cireşe 2,4 grame de fructoză
Un kiwi 3 grame de fructoză
O portocală 3,6 grame de fructoză
5 căpşuni 4 grame de fructoză
O banană 5,5 grame de fructoză
Un mango 6 grame de fructoză
Un grepfrut 7 grame de fructoză
O pară 11 grame de fructoză
1/2 kg struguri 39 grame de fructoză

- Fructele uscate au conţinut mai mare de fructoză decât cele proaspete