Main menu

header

    Osul-iepurelui este o pantă pe jumătate ierboasă, pe jumătate lemnoasă, spinoasă, ramificată, înaltă de 20-60 cm şi are o rădăcină ce ajunge lesne la 60 cm. Florile sunt foarte decorative, de culoare roz-purpuriu, şi sunt aşezate câte una sau două imediat sub frunze. Fructul acestei plante este o păstaie de formă ovală, ce are trei seminţe. 

    Osul-iepurelui creşte spontan prin păşuni şi fâneţe sau pe marginea drumurilor şi înfloreşte din iunie până în septembrie. De la această plantă se utilizează doar rădăcina, ce se recoltează primăvara, în perioada martie-aprilie, sau toamna, în septembrie-noiembrie.   Rădăcina are în compoziţie: glucozide, onopsină, onocerină, fitosteroli, tanin, ulei gras şi acid citric.  Printre preparatele ce se pot realiza având la bază osul-iepurelui sunt: infuzia la rece, decoctul şi infuzia prin opărire.

Ameliorează simptomele gutei
     Infuzia din osul-iepurelui este utilizată pentru ameliorarea gutei, dar şi a dermatitelor cronice. Consumată zilnic, înainte de mese, infuzia este eficientă şi în tratarea stărilor inflamatorii ale căilor urinare. Iată şi reţeta: puneţi o mână cu rădăcini tocate mărunt într-un litru de apă clocotită şi lăsaţi la infuzat cinci minute. Beţi câte o lingură înainte de mesele principale. 

Ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi
     Pentru litiaza renală se foloseşte cu succes infuzia la rece, consumând o ceşcuţă înainte de masă. Infuzia la rece se obţine dintr-o linguriţă cu rădăcină tocată mărunt pusă într-o cană cu apă rece şi lăsată la macerat timp de o noapte (12 ore). Dimineaţa încălziţi, strecuraţi şi apoi consumaţi. Şi decoctul este deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor renale. Tocaţi mărunt două mâini cu rădăcină de osul-iepurelui şi fierbeţi-le într-un litru de apă, până când lichidul scade la jumătate. După ce strecuraţi îndulciţi (preferabil cu miere) şi apoi beţi o ceaşcă pe zi.  

Scoate toxinele din organism
     Durerile de gât sunt eliminate dacă se face gargară cu infuzie clasică din rădăcină de osul-iepurelui. Întrucât ajută la eliminarea toxinelor din organism, ceaiul din rădăcina acestei plante se recomandă în reumatism şi într-o serie de boli cronice de piele. Este şi un excelent depurativ.
Elena Şerban
Atenţie! Nu confundaţi osul-iepurelui cu o plantă asemănătoare, numită în popor umbra-iepurelui.