de Elena Şerban
Portocalii, parfumate, pufoase. Sunt doar câteva dintre caracteristicile caiselor. Aceste fructe pe care le putem consuma vara ne oferă sănătate prin pulpă, seminţe, chiar şi flori. Deşi europenii utilizează în general fructul, chinezii au folosit vreme îndelungată şi florile, pentru a înfrumuseţa tenul.
Stimulează producţia de hemoglobină
Parfumata caisă poate fi mâncată de persoanele care suferă de constipaţie uşoară. Datorită conţinutului de celuloză şi pectină al fructului, acesta este foarte des folosit ca laxativ uşor. Dacă este consumat înainte de masă, fructul caisului ajută la digestie, deoarece provoacă o reacţie alcalină în interiorul organismului. De asemenea, graţie conţinutului bogat în fier, caisele sunt recomandate în cazurile de anemie. Aceleaşi fructe sunt bune a fi consumate intensiv, deoarece cresc nivelul de hemoglobină produsă de corpul nostru.
Dizolvă toxinele
Nu doar fructele proaspete au efecte benefice în ceea ce priveşte sănătatea. Sucurile proaspete pot reprezenta un adevărat medicament natural atunci când sunt folosite de bolnavii cu stări febrile sau cu afecţiuni dermatologice. Sucul poate fi băut ca atare sau poate fi amestecat cu miere (o linguriţă cu miere adăugată într-un pahar cu suc de caise). Preparatul scade febra în timp foarte scurt şi este deosebit de eficient în eliminarea toxinelor din organism.
„Pansament” pentru usturimile de la soare
Tot sucul de caise este eficient în tratarea eczemelor sau a arsurilor provocate de soare. Efectul este garantat şi rapid. Nu este obligatoriu să stoarceţi caisa pentru a obţine sucul (care poate fi aplicat cu ajutorul unei comprese). Se poate folosi pur şi simplu o caisă tăiată în jumătate (partea interioară) pe zonele cu probleme. Şi tenul dumneavoastră are de câştigat dacă se şterge faţa cu o caisă zdrobită. Se lasă să acţioneze (fie compresă, fie sucul caisei zdrobite) timp de un sfert de oră, după care se curăţă tenul cu apă călduţă şi se aplică o cremă hidratantă. Tot pentru uz extern este şi masca din caise. Aceasta se prepară amestecând pulpa unei caise foarte bine coapte cu o lingură cu smântână de casă şi o linguriţă cu miere.
Pasta astfel obţinută se aplică pe toată faţa şi se lasă să acţioneze un sfert de oră. După acest interval, spălaţi tenul cu apă distilată sau cu infuzie de muşeţel.
Tot din caisa proaspătă şi foarte bine coaptă puteţi obţine un scrub excelent pentru pielea corpului. Acesta se prepară din două caise zdrobite şi descojite şi o jumătate de cană cu mălai. Amestecaţi aceste două ingrediente foarte bine şi aplicaţi pe pielea spălată cu apă caldă (în acest fel, porii vor fi deschişi şi efectul va fi mai rapid).
Conţin vitamina B17
Caisele conţin, printre altele, vitaminele A, C şi complexul de vitamine B, potasiu şi betacaroten. Din complexul de vitamine B, în caise se găseşte vitamina B17, aşa-numita amigdalină. Aceasta este un ajutor foarte important în lupta contra cancerului, deoarece distruge celulele cancerigene. De altfel, vitamina B17 este folosită ca principală metodă de terapie pentru bolnavii de cancer în clinici din întreaga lume, asociată cu alte metode de tratament nontoxice şi, obligatoriu, cu o alimentaţie sănătoasă.
Aroma, folosită în cosmetică
Mulţi dintre noi am mâncat poate în copilărie dulceaţă de caise asezonată cu sâmburii acestor fructe. Bunicile au adăugat aceşti sâmburi nu doar pentru gustul foarte bun, ci şi pentru că ei sunt bogaţi în proteine şi acizi graşi principali - acid oleic şi linoleic - şi conţin în proporţie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca şi uleiul de migdale.
Acest ulei extras din sâmburii de caise este folosit cu succes în industria cosmetică, în special la produsele pentru tenul uscat sau îmbătrânit, ridat. Un alt avantaj al acestei esenţe este acela că după întrebuinţare nu lasă pielea lucioasă. Se aplică de două-trei ori pe săptămână şi se ţine pe faţă zece minute.
- Caisele uscate sunt cea mai bună sursă de fier, fiind indicate persoanelor care suferă de anemie sau celor care vor să îşi revină după convalescenţă