de Ana Trifan
Vara se presupune că ar trebui să fie anotimpul soarelui, al vacanţelor şi al distracţiei. Fără accidente, fără răniri, fără îmbolnăviri. Şi totuşi, unele neplăceri se mai întâmplă... Vă sugerăm următoarele trucuri şi remedii naturiste la îndemână, pentru a preîntâmpina sau trata eventualele probleme şi a vă bucura cum se cuvine de vară.
Preparaţi-vă sprayuri antiinsecte
Uleiurile esenţiale de lemn de cedru, eucalipt, levănţică, rozmarin şi extract de arbore de ceai se numără printre cele mai eficiente soluţii în lupta cu insectele. Din cauza puterii lor şi a concentraţiei, acestea nu trebuie folosite decât diluate. Iată un exemplu de spray cu care vă puteţi da pe piele: puneţi într-o sticluţă cu pulverizator câteva picături de ulei esenţial de patchouli şi până la zece picături de ulei de lemn de cedru. Adăugaţi apă călduţă şi agitaţi bine. Pulverizaţi frecvent pe zonele neacoperite, în care riscaţi să fiţi înţepaţi.
Dacă totuşi aţi fost pişcaţi de albine, viespi sau ţânţari, aplicaţi pe zona afectată o pastă făcută din apă şi bicarbonat, pentru a neutraliza veninul. În cazul în care locul vă „mănâncă”, frecaţi-l uşor cu câteva picături de ulei de levănţică.
Ceapa şi citricele luptă cu alergiile
E bine să aveţi la îndemână antihistaminice naturale, cum ar fi chercitina, un oxidant pe care-l găsiţi în ceapă şi citrice. La fel de indicat este şi un termos cu ceai de urzică - alt antihistaminic natural. Renunţaţi pentru o perioadă la lactate dacă vreţi să reduceţi simptomele provocate de congestiile nazale şi durerile de cap cauzate de sinusurile înfundate.
Învăţaţi care sunt plantele otrăvitoare
Înainte de a face o excursie într-o zonă străină, e bine să vă informaţi asupra plantelor otrăvitoare pe care le puteţi întâlni acolo. Dacă ştiţi cum arată acestea, vă puteţi feri cu mai mare succes. Cele mai dese „otrăviri” sunt provocate de iederă şi de stejar, care, în contact cu pielea anumitor persoane, pot provoca mâncărimi, urticarie şi răni. Dacă v-aţi frecat din greşeală de o asemenea plantă şi aveţi o reacţie precum cele amintite mai sus, faceţi o baie cu apă călduţă, în care aţi adăugat făină de ovăz, pentru a calma iritaţiile pielii.
Mâncaţi numai alimente proaspete
În excursii alegeţi meniuri simple şi produse proaspete, de grădină sau de fermă, care vă vor întări sistemul imunitar (căpşuni, afine, zmeură, roşii, castraveţi, porumb, pepeni, ardei şi altele). Mâncaţi-le crude sau preparaţi-le cât mai simplu - pe grătar sau fierte la abur - şi condimentaţi-le uşor.
Dacă totuşi vreţi să încercaţi diverse specialităţi din restaurante nu strică să vă feriţi organismul de eventualele toxiinfecţii alimentare luând usturoi (sub formă de capsule) şi probiotice (sub formă de iaurt sau de suplimente). Usturoiul are acţiune antibacteriană, iar probioticele ajută bacteriile bune să lupte cu cele rele. Dacă aveţi greţuri şi balonări, luaţi cărbune medicinal. Acesta va absorbi toxinele din sistemul digestiv şi îi va restabili buna funcţionare.
Luaţi-o uşor şi cu băuturile alcoolice, în special cele care conţin zahăr, dar, dacă aţi comis-o, atunci asiguraţi-vă a doua zi că luptaţi cu mahmureala bând multă apă şi luând vitamine din gama B.
Citiţi în numărul următor ce trebuie să aveţi la dumneavoastră în caz de indigestii, băşici, deshidratare, tăieturi sau întinderi musculare.