de Elena Nedelcu
Alimente precum leguminoasele, roşiile, broccoli sau varza, cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, sunt parteneri fideli în lupta împotriva cancerului. Dar şi modul în care sunt condimentate aceste alimente poate fi un ajutor în bătălia cu ucigătoarea maladie. Printre aceşti mici soldaţi se numără ceapa, ghimbirul, menta, pătrunjelul şi inul, care, folosite în mod regulat, pot combate proliferarea celulelor canceroase.
Ghimbirul şi turmelicul elimină substanţele nocive
Turmelicul este o plantă asiatică înrudită cu ghimbirul. Folosit în mâncare, acesta dă o culoare galbenă, datorită substanţei numite curcumină, un antioxidant foarte puternic. Acest pigment are puterea de a suprima creşterea anumitor tumori la stomac, colon, sâni, plămâni şi piele, dar ajută şi la eliminarea din organism a substanţelor cauzatoare de cancer.
Rădăcina de ghimbir uscat este bogată în curcumină şi în gingerol, un antioxidant fenolic, cu puternice capacităţi antiinflamatorii, care inhibă diferite tipuri de cancer. Astfel, condimentaţi-vă mâncarea cu o lingură cu pudră de ghimbir în fiecare zi şi veţi fi protejaţi.
Seminţele de in previn tumorile mamare
Dacă vă place pâinea şi nu vreţi să renunţaţi la ea, o puteţi încerca pe cea cu făină din seminţe de in. Pe lângă gustul plăcut, asemănător cu cel de nuci, pe care inul îl dă pâinii sau produselor de panficaţie, această făină creşte şi beneficiile nutriţionale. Studiile recente au demonstrat că folosirea acestor seminţe în alimentaţia zilnică poate reduce cu 40% riscul apariţiei tumorilor canceroase la sân, datorită conţinutului mare de lignani, o substanţă nutritivă care se metabolizează, inhibând progresia tumorilor.
Coriandrul şi chimionul, mirodenii-minune
Pentru obţinerea unei salate gustoase şi sănătoase puteţi să adăugaţi frunze de coriandru, iar pentru îmbunătăţirea gustului humusului preparat în casă, strecuraţi câteva seminţe de chimion. Ambele condimente, nu numai că vă ajută în bucătărie, dar vă vor apăra şi de tumorile canceroase, deoarece conţin numeroşi compuşi fitochimici care stimulează enzimele să metabolizeze şi să elimine substanţele cancerigene.
Un alt condiment apreciat în bucătărie este vanilia care, pe lângă gustul deosebit, ajută la „repararea” defectelor ereditare şi protejează organismul de unele forme de cancer.
Ginsengul scade predispoziţia la boală
Terpenoizii sunt substanţe chimice care dau gustul special al plantelor ce fac parte din familia mentei - busuiocul, oregano, cimbrul, rozmarinul, salvia şi izma. Se consideră că ei au proprietăţi antioxidante şi stopează creşterea tumorilor. De exemplu, rozmarinul şi salvia sunt bogate în acid ursolic. Cercetările din ultimii ani au demonstrat proprietăţile antitumorale exercitate de acest compus.
Într-un studiu din Coreea, specialiştii au ajuns la concluzia că incidenţa cancerului la om a scăzut pe parcursul perioadei în care s-a folosit ginseng. Numărul celor care au mâncat ginseng timp de un an şi care au avut cancer era cu 30% mai mic decât al celor care nu au făcut acest lucru. Numărul celor care au consumat ginseng timp de cinci ani sau mai mult şi care au avut cancer era cu 69% mai mic. Extrasul din ginseng şi pudra s-au dovedit a fi mult mai eficiente în reducerea riscului de cancer decât ginsengul proaspăt sau ceaiul obţinut din acesta.