de Gabriela Niculescu
Se ştie deja că mlădiţele de afin tratează bolile de ochi şi diverse afecţiuni digestive, dar cu adevărat uimitor la acest medicament al naturii este faptul că frunzele şi fructele sale conţin o substanţă asemănătoare cu insulina. Astfel, afinul are proprietatea de a scădea nivelul glicemic.
Vine în sprijinul diabeticilor
Datorită mirtilinei, ce este considerată insulină vegetală, atât frunzele, cât şi fructele de afin au efecte hipoglicemiante. Din frunze se poate face o infuzie îndulcită cu miere sau zaharină, din care se beau zilnic 1-1,5 litri. Este bună în caz de cistită, diabet zaharat şi ca protector vascular capilar. De asemenea, decoctul din frunze ajută, prin gargară, în afecţiuni buco-faringiene. În vindecarea arsurilor se aplică pe locul bolnav comprese cu frunze.
Doctorie în afecţiunile digestive
Din mlădiţele recoltate la începutul primăverii şi puse proaspete la macerare în soluţie hidro-glicero-alcoolică se obţine un extract numit gemoderivat. Acesta are efect cicatrizant, antiedematos şi antiinflamator. El mai reglează flora intestinală şi reduce nivelul glicemiei. Se recomandă în afecţiuni digestive: colite, colibaciloză intestinală, enterite infantile, afecţiuni ale ochiului (miopie, retinopatie diabetică, retinopatie hipertensivă, degenerare retiniană periferică, hemeralopie, retinite pigmentare) şi afecţiuni urogenitale (pe tractul urinar). Se iau câte 40-50 de picături, de două-trei ori pe zi, în puţină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Fructele, bogate în materii nutritive
Fructele de afin sunt bogate în vitaminele A şi C. Se pot utiliza în diaree, enterocolite, oxiurază, diabet zaharat sau infecţii urinare. Se consumă proaspete sau se prepară. O linguriţă şi jumătate cu fructe zdrobite se toarnă în 500 ml de apă, fierbându-se aproximativ 30 de minute. Ceaiul se bea în trei reprize, în decursul unei zile. Fructele se pot macera şi la rece - o linguriţă şi jumătate cu fructe zdrobite se lasă în 400 ml de apă rece, la temperatura camerei, timp de opt ore. Toată cantitatea se bea în timpul unei zile, în trei reprize.