de Liliana Simidon
Venirea verii ar trebui să fie un prilej de bucurie, de relaxare, însă acest anotimp aduce, o dată cu el, pentru unele persoane, probleme precum dureri de glezne şi de gambe, inflamaţii şi simptomul de „picioare grele”. Cele mai afectate sunt femeile (în jur de 79%), din cauza dezechilibrelor hormonale.
Faceţi plimbări zilnice prin natură
Vinovate pentru apariţia sindromului de picioare grele, care se manifestă în special seara, sunt: temperaturile foarte ridicate, expunerea exagerată la soare, sedentarismul şi greutatea excesivă. În acest caz, circulaţia sângelui cunoaşte o încetinire, iar deşeurile sangvine (toxinele), care ar trebui drenate şi bineînţeles eliminate, stagnează la nivelul membrelor inferioare. Tocmai de aici apare senzaţia de greutate.
Lipsa mişcării aduce grave prejudicii bunei funcţionări a muşchilor şi, bineînţeles, a circulaţiei sangvine. Astfel, dacă vreţi să diminuaţi problemele trebuie să începeţi să faceţi plimbări în fiecare zi, cel mai bine în natură, nu în sala de sport. Mişcarea într-un ritm mai vioi, mersul desculţ pe malul mării, prin nisip sau prin apă chiar şi prin rouă pot îmbunătăţi sănătatea muşchilor şi a venelor. Să nu uităm că şi înotul şi mersul pe bicicletă pot fi extrem de utile pentru această problemă.
Reveniţi cât mai repede la greutatea ideală
Ce puteţi face pentru a îmbunătăţi circulaţia sangvină şi a scăpa de sindromul picioarelor grele? O mână de ajutor sigur v-o întinde practicarea unui sport în mod regulat, pentru a elimina şi a preîntâmpina kilogramele în plus. Astfel, e bine de ştiut că, dacă aveţi grijă atunci când depăşiţi greutatea să faceţi eforturi să reveniţi la cea normală cât mai repede, atunci vă veţi ajuta singuri să aveţi o circulaţie sangvină cât mai bună şi un retur venos eficient.
Un alt lucru pe care îl puteţi face pentru a diminua efectele acestui sindrom este să vă feriţi să staţi prea mult în picioare şi mai ales pe tocuri foarte înalte sau aşezaţi în poziţia picior peste picior. De asemenea, alegeţi îmbrăcăminte din bumbac, foarte largă, ce nu trebuie să se strângă pe picioare sau la încheieturi.
Seara este ideal să faceţi o baie la o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius, în care să puneţi doi pumni de sare. Apoi, încheiaţi cu un duş rece, de la tălpi spre genunchi. În plus, un masaj uşor, aplicat tot de jos în sus, cu unguentul Flamisyl, vă va da o senzaţie de bine şi de confort.
Când vă băgaţi în pat ţineţi picioarele mai ridicate faţă de corp - călcâiele să se găsească la nivelul inimii. Pentru aceasta apelaţi la o pernă mai înaltă ţinută sub picioare sau la o pătură pliată.
Sfat! Respectaţi aceste indicaţii cât timp simptomele sunt încă la început. Altfel, dacă nu reuşiţi să ţineţi în frâu această problemă, mai târziu se poate ajunge la maladii venoase mult mai grave, printre care se numără varice, edeme şi ulcerul varicos.
Leacuri la îndemână
Iată şi alte mijloace care vă pot fi de ajutor, în special atunci când, pe lângă senzaţia de picioare grele, mai apare şi o durere puternică la nivelul acestora:
- băi cu decoct de coajă de salcie - fierbeţi 100 de grame de coajă timp de 15 minute în doi litri de apă. Strecuraţi ceaiul, adăugaţi doi litri de apă şi faceţi o baie relaxantă timp de 10-20 de minute;
- băile cu decoct de brusture pot ameliora durerile şi, implicit, senzaţia de picioare grele;
- băile cu decoct de nalbă în care puneţi patru-şase picături de ulei de eucalipt vă pot fi şi ele de folos;
- băile cu sare de Bazna fac, de asemenea, minuni.
În cazul în care, pe lângă senzaţia de picioare grele, acestea se mai şi umflă, aveţi la dispoziţie următoarele remedii:
- băi calde cu decoct de pelin;
- băi calde cu decoct de coajă de stejar în care puneţi ulei de mentă (patru-şase picături);
- băi cu decoct de ferigă;
- băi cu tărâţe lăsate la înmuiat de dimineaţa până seara;
- comprese cu argilă;
- masajul tălpilor cu ghimbir;
- împachetări cu hrean ras;
- împachetări cu bitter suedez.