În această perioadă de vară, cu temperaturi de peste 35 de grade, trebuie să ne hidratăm bine şi acest lucru se face şi prin consumarea unor legume şi fructe bogate în apă. Unul dintre aceste alimente este castravetele. Castraveţii sunt originari din îndepărtata Indie şi există atestări documentare despre folosirea lor în alimentaţie încă de peste 3.000 de ani. Primii de pe continentul european care au consumat castraveţi au fost grecii, iar apoi romanii.
Dizolvă acidul uric
Castravetele este un excelent diuretic, este benefic pentru organism atât în calitate de aliment, cât şi de medicament, administrat intern sau pentru folosire externă. Pentru bolnavii de reumatism se recomandă sucul de castravete combinat cu cel de morcov. Acesta ajută organismul să dizolve acidul uric. Castravetele are un conţinut ridicat de potasiu, ceea ce îl recomandă pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Se va bea dimineaţa o ceşcuţă cu suc de castraveţi, pe stomacul gol, înainte de masă.
Calmează iritaţiile tenului
În cosmetică este folosit pe scară largă, pe de o parte, datorită proprietăţilor hidratante deosebite, pe de alta, datorită vitaminei C pe care o conţine, şi care acţionează în direcţia calmării iritaţiilor pielii. Este de mare ajutor şi în tratarea acneei. Pentru tenul foarte uscat şi îmbătrânit se recomandă următoarea reţetă: 250 de ml de suc de castraveţi se amestecă împreună cu o lingură cu ulei de migdale, iar în lipsa lui se poate folosi uleiul de floarea-soarelui macerat la rece, se agită conţinutul, apoi se unge tenul.
Produsul se lasă pe faţă timp de o jumătate de oră, până la o oră, apoi se spală cu infuzie călduţă de muşeţel. Se poate face şi o mască zdrobind câţiva castraveţi curăţaţi de coajă şi aplicând produsul pe faţa spălată proaspăt. În alimentaţie, castraveţii sunt recomandaţi în stare proaspătă, ca salată, şi necurăţaţi de coajă, ci doar spălaţi bine, deoarece coaja este bogată în vitamine. Anda Postolache