Main menu

header

    Mărarul, cunoscut de marele public doar pentru virtuţile lui culinare, este şi un medicament extrem de eficient, pus la dispoziţie de generoasa mamă natură. Pe numele ştiinţific Anethum graveolens, mărarul este o plantă anuală, ce înfloreşte spre sfârşitul lunii iulie până la începutul lui septembrie. 

Combate insomniile
     Poate fi cultivat chiar şi pe balcon, în ghivece, deoarece nu este prea pretenţios. În scop terapeutic se folosesc planta proaspătă şi seminţele. Mărarul are numeroase întrebuinţări, cele mai importante fiind în sfera reglării hormonale a sexualităţii feminine. După o perioadă de la începerea tratamentului cu tinctură de mărar, femeile au constatat reglarea ciclului menstrual, iar dacă alăptau, creşterea secreţiei de lapte, precum şi efecte benefice în direcţia sexualităţii.

     Astfel, tratamentul cu mărar aduce dezinhibare, combate frigiditatea şi slăbeşte simptomele deranjante ale menopauzei. Mărarul mai acţionează ca un calmant moderat, ce nu dă dependenţă, fiind folosit cu succes în insomnii. De asemenea, infuzia de mărar este foarte ultilă şi în cazuri de balonare. Pentru o digestie bună se recomandă mestecarea unei linguriţe cu seminţe de mărar în stare crudă. 
Anda Postolache


 Reţete utile
Infuzia: se prepară dintr-o linguriţă cu seminţe peste care se pune o cantitate de 250 ml de apă clocotită. Se lasă două, trei minute, apoi se strecoară şi se bea.  Tinctura: se macină patru-cinci linguriţe cu seminţe de mărar. Peste pulberea rezultată se pun circa 100 ml alcool de 40 de grade. Se ţine la macerat circa nouă zile, apoi tinctura se păstrează în sticluţe închise, la loc întunecat. Se ia câte o linguriţă cu tinctură de trei ori pe zi, înainte de mese.