Main menu

header

    Cicoarea, pe numele ei ştiinţific Chihorium intybus, este o plantă pe cât de frumosă la aspect, pe atât de folositoare în medicina naturistă. Creşte pe pajişti şi fâneţe, pe marginea drumurilor, dar şi în grădini şi se pretează chiar la cultivarea în scopuri terapeutice. Principalele boli în care este indicată sunt: furunculoză şi acnee (administrată sub formă de ceai, în asociaţie cu rădăcină de brusture şi trei-fraţi-pătaţi), în angiocolite, deschinezii biliare, constipaţii cronice, tuse, insuficienţă cardiacă, seboree.  Extern este folosită în vindecarea rănilor şi tăieturilor.

Restabileşte funcţia hepatică
     Cu o eficienţă crescută în tratarea anumitor afecţiuni, decoctul de cicoare este uşor de preparat acasă. Luaţi două linguriţe cu rădăcină mărunţită şi 200 ml apă rece, fierbeţi-le cinci minute, iar produsul rezultat beţi-l călduţ, în trei reprize, înainte de mesele principale. Urmând două săptămâni de tratament cu ceai de cicoare veţi constata că aveţi o digestie mai uşoară, prin creşterea secreţiei de bilă, a celulelor hepatice diminuate. Este indicată şi consumatorilor de alcool, pentru a li se restabili activitatea hepatică. 

Învinge astenia
     Cicoarea stimulează digestia şi secreţia pancreasului, normalizând valorile glicemiei. Datorită conţinutului în insulină, cicorină şi colină, ceaiurile de cicoare sunt apreciate pentru calităţile lor diuretice şi laxative. Pe piaţă se găseşte cicoare pură (prăjită şi râşnită), cicoare solubilă, cicoare granulată sau cicoare aromatizată şi combinată cu malţ. De asemenea, cicoarea este folosită în industria alimentară, pentru prepararea cafelei de cicoare. Cafeaua de cicoare stimulează sistemul nervos, fiind un remediu eficient contra somnolenţei şi asteniei.  
Anda Postolache