de Anda Postolache
Florile de tei sunt folosite la prepararea majorităţii tipurilor de ceai, fiind recunoscute mai mult pentru efectul lor relaxant. Totuşi, această plantă are numeroase alte efecte terapeutice recunoscute, îmbunătăţind digestia, respiraţia, calitatea somnului sau calmând crizele de dischinezie biliară.
Teiul este bun pentru problemele digestive şi respiratorii, fiind apreciat încă din vechime pentru tratarea indigestiilor şi a răcelilor.
Infuzia din flori se consumă în cantitate de două - maximum trei căni pe zi, însă nu prea concentrată (doar cât se ia din plantă o dată între vârfurile degetelor). Deşi teiul este recunoscut pentru proprietăţile sale calmante, dacă este consumat în cantitate mare, are efect invers, determinând apariţia unei stări de excitare nervoasă care duce la insomnii severe, asemănătoare celor cauzate de abuzul de cafea. Infuzia e bine să se bea seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare deoarece o cană cu ceai de tei poate avea efectul unui somnifer natural. În plus, îndulcirea cu o linguriţă cu miere conferă un plus de sănătate şi relaxare.
Fiertura rezolvă problemele pielii
Eczemele şi urticaria pot fi tratate cu ajutorul teiului. Pentru adulţi se prepară o infuzie din 150 de grame de flori la un litru de apă. Se strecoară şi se adaugă în apa din cadă. Pentru copii cantitatea de plantă va fi înjumătăţită, adică 75 de grame.
Şi crizele de dischinezie îşi găsesc rezolvarea în această plantă, preparată sub formă de decoct. Într-un litru de apă se pun 20 de grame de flori, care se fierb timp de cinci minute, apoi se acoperă şi se lasă la infuzat o jumătate de oră. După aceea se strecoară şi se beau două căni pe zi, una înaintea mesei de dimineaţă şi cealaltă înaintea prânzului. Acest preparat este indicat şi pentru insuficienţa hepatică dar şi dacă aveţi vezica biliară „leneşă”.