de Elena Şerban
Cancerul, maladia care a făcut milioane de victime în toată lumea, dar mai ales în ţările dezvoltate, ar putea să fie combătut mai uşor cu ajutorul unor alimente precum afinele, papaya, ceaiul verde, usturoiul, broccoli, roşiile, soia sau spanacul.
Merişorul protejează ficatul
Conform oamenilor de ştiinţă, tratamentele anticancer ar avea o rată mai mare de succes dacă suferinzii de această boală ar avea în regimul lor alimentar anumite componente care şi-au dovedit eficacitatea în acest sens. Iată care sunt acestea:
- Afine, zmeură şi merişor - primele două au în componenţa lor anumite fitochimicale care vă protejează de mai multe tipuri de tumori. Recent, cercetătorii de la Universitatea Florida din SUA au arătat, în urma unor studii, că anumiţi compuşi din aceste fructe determină ca celulele canceroase de la nivelul ficatului să se autodistrugă. Merişorul are o ţintă precisă - combate componentele care provoacă letalul cancer ovarian. Astfel, s-a dovedit că celulele canceroase rezistente la chimioterapie deveneau mult mai vulnerabile atunci când erau expuse la un compus ce se găseşte din plin în merişor.
Ceaiul verde combate tumorile mamare
- Ceai verde - despre acesta se ştie că are proprietăţi anticancerigene, motiv pentru care chinezii îl folosesc de mii de ani în acest scop. Dar cum reuşeşte el să lupte cu tumorile? Oamenii de ştiinţă spun că acest lucru se datorează catehinelor pe care le conţine. Aceste substanţe au efect foarte bun în special în cazul cancerului mamar. Sunt indicate două ceşcuţe cu ceai verde pe zi.
- Usturoi - planta care îl ţine departe chiar şi pe Dracula face acest lucru şi cu tumorile. Cel puţin aşa au arătat 30 de studii efectuate în ultimii ani. Conform acestora, usturoiul crud este eficient în cazul cancerelor digestive, dar nu numai. De asemenea, o cercetare efectuată în SUA a arătat că femeile de vârstă mijlocie care consumau regulat usturoi au fost cu 50% mai protejate împotriva cancerului de colon.
- Broccoli - cercetătorii britanici au descoperit anul trecut că bărbaţii cu simptome ale cancerului de prostată, care au consumat broccoli de patru ori pe săptămână au avut o evoluţie pozitivă a tumorilor.
- Roşiile - licopenul, ingredientul activ din roşii, scade riscul de contaminare cu mai multe tipuri de cancer (de prostată, mamar, de plămâni şi de colon). Cel mai mare avantaj al tomatelor este acela că ele pot fi mâncate chiar şi gătite, fără a-şi pierde astfel capacităţile anticancerigene.
Soia vine de hac maladiei necruţătoare
- Strugurii - cel mai cunoscut compus existent în struguri este resveratrolul. Conform celui mai recent studiu efectuat în SUA, acesta poate preveni apariţia celulelor anormale, care pot cauza, în timp, cancerul mamar. Specialiştii afirmă că acest tip de tumoare este „hrănită” de estrogen, iar resveratrolul blochează acţiunea acestui hormon.
- Soia - deşi au fost hulite la noi în perioada de dinainte de ‘89, produsele alimentare ce conţin soia sunt foarte eficiente în lupta contra cancerului. Cel care protejează împotriva acestei maladii letale este ingredientul activ conţinut, numit genisteină. Acesta micşorează considerabil riscul de îmbolnăvire de toate tipurile de tumori ce apar din cauze hormonale. La fel ca şi în cazul roşiilor, soia poate fi consumată atât proaspătă, cât şi preparată. Pentru a vă feri de cancer aveţi nevoie de o cantitate de doar 50 de grame zilnic.
- Spanacul - leguma devenită cunoscută mai ales datorită celui mai vestit marinar din lume, Popey, nu este doar plină de fier. Se pare că ea protejează şi de cancerul vezicii urinare, după cum au arătat cercetătorii americani. Însă, dintre toate tipurile de tumori, cel de ficat este cel mai uşor de îndepărtat de spanac, graţie unei substanţe ce conferă acestei plante culoarea specifică.
Spre deosebire de alte popoare, românii au prins gustul fructului de papaya (sau pepenele de copac, aşa cum mai este cunoscut) abia în urmă cu câţiva ani. Şi nu e rău deloc. Asta dacă ar fi să luăm în considerare noile descoperiri ale oamenilor de ştiinţă niponi. Conform acestora, extractul din papaya uscat încetineşte evoluţia tumorilor canceroase. Punctul de plecare al studiului l-a constituit faptul că populaţia indigenă din Australia, dar şi cea din Vietnam (deşi fructul e originar din America Centrală), foloseşte extractul în scop medicinal de secole. Lipsa toxicităţii sale îl face să fie o alternativă viabilă pe termen lung, a explicat cercetătorul japonez Nam Dang. În experimentele realizate în laborator, s-a arătat că papaya încetineşte evoluţia a zece tipuri de tumori, printre care cele cervicale, de sân, ficat, plămâni şi pancreas. Fructul e bine să fie consumat ca atare, tăiat în lungime şi curăţat de sâmburi sau în diverse salate. Enzima pe care o conţine este comercializată şi sub formă de tablete, ca remediu pentru probleme digestive. Seminţele negre sunt comestibile şi au un gust iute. Dacă sunt măcinate, ele pot înlocui piperul negru. Bogat în magneziu, potasiu, fier, calciu şi alte minerale precum şi vitamine A, C şi E (conţine mai multă vitamina C decât kiwi) şi cu un conţinut de beta-caroten mai mare decât morcovul, papaya aduce şi alte beneficii organismului, deoarece unele enzime pe care le conţine au roluri digestive şi antiinflamatoare. De asemenea, pepenele de copac are proprietăţi contraceptive. Un alt beneficiu al consumului este acela că vă va scădea glicemia, în acest sens fructul fiind indicat diabeticilor.