Main menu

header

     Chimenul este printre puţinele condimente originare din România, fiind utilizat la scară largă în trecut în tratarea diverselor afecţiuni. Decoctul şi ceaiul din seminţe de chimen se dădeau pe vremuri copiilor, mici pentru a scăpa de bube şi pentru a estompa durerile de burtă. De asemenea, fetele se spălau cu zeamă de chimen călduţă, pentru a avea faţa curată. Chimenul fiert în lapte sau în apă se lua pentru bolile de inimă, iar pisat şi pus cu puţin unt pe burtă era considerat remediul excelent contra durerilor de stomac. Ceaiul din chimen era eficient şi împotriva răcelilor. Studii recente reflectă eficienţa chimenului în ceea ce priveşte colonul iritabil, astenia, colita şi mirosul neplăcut al respiraţiei.

Echilibrează flora intestinală
     „Moartea vine din colon”, afirmă unii medici. Astfel, sindromul colonului iritabil se întâlneşte la unu din cinci oameni, din cauza alimentaţiei proaste. Pentru a reabilita starea colonului se beau zilnic două-trei căni cu infuzie, combinată cu seminţe de chimen. Tratamentul se face vreme de patru săptămâni, cu cinci-şapte zile de pauză, şi are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale. 

Ameliorează colitele
     Diareea şi colita se pot ameliora sau chiar remedia rapid prin administrarea pulberei de seminţe de chimen în amestec cu pulbere de frunze de mentă, în proporţii egale. Se iau zilnic câte patru-şase linguriţe din această combinaţie, pe o perioadă de două săptămâni. Rezultatul este uluitor mai ales mulţumită calităţilor antiseptice şi antiinflamatoare ale celor două plante medicinale.  Dacă aveţi probleme cu abdomenul, secreţia de bilă sau cu excesul de suc gastric se recomandă administrarea zilnică a patru linguriţe din combinaţia de pulberi de chimen şi mentă, ambele în proporţii egale. Plantele trebuie să fie proaspăt măcinate, pentru a avea un conţinut maxim de uleiuri volatile. 

Recăpătaţi-vă tonusul mental!
     Astenia psihică şi lipsa concentrării se înlătură cu ajutorul a câte patru linguriţe cu tinctură de chimen pe zi, în cure de o lună. Uleiul volatil conţinut de seminţele de chimen are efecte tonice nervoase, favorizând circulaţia cerebrală şi reinstalând starea de optimism şi forţa mentală.  Halena sau mirosul urât al respiraţiei se înlătură cu ajutorul... mestecării, după masă şi între mese, a câteva seminţe de chimen. Partea bună este că „procesul mestecării” nu reprezintă o corvoadă, datorită mirosului plăcut ce se regăseşte în seminţele de chimen.
Ana-Maria Cocea  

Cum ne preparăm leacurile acasă
     Mai jos vă vom prezenta câteva reţete utile în vindecarea afecţiunilor pe care vi le-am enumerat până acum.  Pulberea se realizează prin măcinarea seminţelor uscate. Se păstrează maximum şapte zile într-un borcan închis ermetic, la frigider. Se administrează de regulă câte jumătate de linguriţă de patru ori pe zi.  Infuzia fierbinte. Într-o cană cu apă clocotită se pun două linguriţe cu seminţe de chimen, se acoperă şi se lasă aşa 15 minute, după care se filtrează. Infuzia se consumă caldă, pentru a avea maximul proprietăţilor antispastice şi calmante.  Infuzia combinată. Se pun două linguriţe cu pulbere de seminţe într-un pahar cu apă şi se lasă să se macereze şase-opt ore la temperatura camerei, după care se strecoară.

     Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă un pahar cu apă, după care se lasă să se răcească. La final se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile. Tinctura necesită un timp mai îndelungat de preparare. Pentru început se pun într-un borcan douăzeci de linguri cu pulbere de seminţe, ce se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare, şi se păstrează vreme de maximum doi ani. Se administrează de regulă o linguriţă de patru ori pe zi, în tratamentele care nu durează mai mult de trei luni.