Irezistibila „doamnă” a verii, floarea-soarelui, folosită cu sute de ani în urmă de vracii indieni în tratarea diferitelor boli, ne este de un real ajutor şi în zilele noastre, puterea vindecătoare pe care o deţine aşezând-o la loc de cinste în topul suratelor cu petale multicolore.
Ajută la creşterea imunităţii
Vă doare capul? Durerile sunt provocate cel mai adesea de stres? Nimic mai simplu. Totul dispare dacă veţi consuma la nevoie o cană cu ceai obţinut din pălării de floarea-soarelui. Pentru o eficacitate sporită se recomandă să înmuiaţi feşe sterile în ceai, pe care ulterior le aplicaţi pe tâmple. Persoanelor cu sensibilitate mare la răceli şi gripe li se recomandă tinctura de petale de floarea-soarelui, acestea având o putere extraordinară în creşterea imunităţii. Mod de preparare: se taie foarte fin petalele de floarea-soarelui, se pun într-un borcan până se umple trei sferturi şi se toarnă deasupra alcool. Se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează. Se recomandă o linguriţă de trei ori pe zi, diluată într-o jumătate de pahar cu apă, timp de trei săptămâni.
Previne constipaţia
Celor care suferă de constipaţie le este de un real ajutor pulberea de rădăcină de floarea-soarelui, preparată astfel: rădăcinile se macină cu râşniţa de cafea, apoi se cern cu sita. Mod de utilizare: o linguriţă cu pulbere se ţine sub limbă câteva minute, apoi se înghite cu apă. Efectul este garantat. De asemenea, pulberea de rădăcină de floarea-soarelui este utilă şi persoanelor care suferă de dureri de stomac. Specialiştii în medicină naturistă recomandă administrarea unei jumătăţi de linguriţă cu pulbere de patru ori pe zi, cu o jumătate de pahar cu apă. Atenţie! În urma administrării apare senzaţia de vomă, şi în acest fel tubul digestiv rămâne curat.
Cură de detoxifiere
Considerată drept cea mai bună metodă de detoxifiere a organismului, cura cu ulei de floarea-soarelui a vindecat miraculos persoanele suferinde de diabet, noduli sau chiar de scleroză în plăci. După igiena gurii, absolut necesară, se ia o lingură cu ulei de floarea-soarelui, ce se plimbă prin toate colţurile gurii un sfert de oră. După ce devine lăptos, acesta se aruncă din gură, iar cavitatea bucală se curăţă foarte bine. Aveţi grijă să nu înghiţiţi nici măcar o picătură din acest ulei. Rezultatele vor fi uimitoare, în primă fază observându-se o albire miraculoasă a dinţilor, dar şi revigorarea organismului. Două-trei linguri cu ulei de floarea-soarelui în care au fost adăugate câteva picături de suc proaspăt de lămâie reprezintă leacul ideal împotriva constipaţiei.
Persoanele care suferă de dureri de urechi pot folosi cu încredere ulei de floarea-soarelui încălzit la o temperatură suportabilă. Se toarnă câteva picături în urechea bolnavă, iar durerea dispare într-un timp scurt. Pentru creşterea imunităţii şi a rezistenţei la frig, folosiţi masajul cu ulei de floarea-soarelui. În fiecare seară, după baie, masaţi întregul corp cu ulei natural, folosind doar atât cât acesta să intre în piele. Durerile reumatismale cauzate de venirea frigului vor deveni o simplă amintire.
Seminţe pentru gravide
Conţinând o cantitate impresionantă de acid linoleic, cu rol în combaterea colesterolului, seminţele de floarea-soarelui sunt totodată şi un izvor nesecat de vitamina B, fiind indicat cu precădere copiilor şi femeilor însărcinate. Seminţele au şi darul de a ne reduce pofta de nicotină. La rândul său, infuzia din seminţe de floarea-soarelui ne scapă de problemele cauzate de laringită. Mod de preparare: o linguriţă cu flori se infuzează în aproximativ 200 ml de apă, timp de 15 minute. Se consumă zilnic două căni, între mesele principale. Ioana Ene
Îngrijeşte tenul sensibil
Bogate în vitamina E, seminţele de floarea-soarelui, combinate cu miere şi ulei, constituie un excelent remediu pentru îngrijirea tenurilor cu probleme. În locul uleiului, se poate folosi cu succes un gălbenuş de ou sau două linguri cu smântână proaspătă. Dintr-o mână de seminţe de floarea-soarelui, o lingură cu miere şi una cu ulei se prepară o mască extraordinară, pentru toate tipurile de ten.
După ce seminţele date prin râşniţa de cafea devin o pulbere foarte fină, acestea se amestecă împreună cu miere topită în prealabil în apă caldă, după care se toarnă uleiul. Produsul obţinut se întinde uşor pe obraz, gât şi decolteu şi se lasă o jumătate de oră să acţioneze. Se clăteşte cu apă caldă.