de Mariana Borloveanu
Fructele de Goji sunt originare din Tibet, în medicina tradiţională chineză punându-se mare preţ pe efectele obţinute în urma consumării lor. Aceste fructe au cea mai mare concentraţie de antioxidanţi şi exercită o influenţă esenţială în stimularea longevităţii şi în fortificarea sistemului imunitar.
25 de grame asigură necesarul zilnic de energie
Deşi există o multitudine de combinaţii cu cele mai exotice şi neobişnuite ingrediente, efectul maxim al fructelor Goji este dat de consumul acestora în stare naturală şi în afara oricăror amestecuri. Fructele se pot mânca atât proaspete, cât şi uscate şi pot fi folosite de asemenea ca ingrediente în prepararea îngheţatei, a prăjiturilor, a sucurilor şi a unui tip de vin. Efectul energizant al acestora poate fi remarcat pe parcursul întregii zile. Condiţia este ca porţia de 25 de grame de fructe uscate să se ia în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea micului dejun.
Includ aproape toţi aminoacizii
Fructele Goji au o foarte mare concentraţie de antioxidanţi, conţinând aproape toţi aminoacizii, foarte multe minerale (calciu, magneziu, fosfor, germaniu, crom, cupru, seleniu, zinc), vitaminele C şi E şi o mare varietate de polizaharide şi acizi graşi. Datorită prezenţei acestor componente nutriţionale, consumul fructelor stimulează longevitatea, fortifică sistemul imunitar, reglează circulaţia sangvină şi conferă imunitate bacteriană şi virală. Sunt eficiente în cure de slăbire şi în combaterea celulitei. Fitosterolii conţinuţi au un rol important în menţinerea nivelului colesterolului la o valoare cât mai mic, inhibând absorbţia lui intestinală. De asemenea, Goji creşte abilitatea corpului de a produce g-interferon. Acesta este un element important, de care organismul are nevoie în lupta împotriva cancerului şi a altor boli incurabile. Prin conţinutul mare de fitonutrienţi şi superoxid dismutază (SOD), aceste fructe inhibă peroxidarea lipidelor şi distrug radicalii liberi. Păstrarea sănătăţii organismului duce implicit la mărirea duratei de viaţă şi la o permanentă stare de bine.
Mai mulţi călugări tibetani au depăşit vârsta de 100 de ani
Există multe legende legate de proprietăţile fructelor Goji. Cea mai cunoscută dintre acestea se referă la viaţa sănătoasă pe care o ducea o comunitate de călugări tibetani, fiind lucizi şi plini de energie chiar la vârste care depăşeau 100 de ani. Curios este faptul că până la 80-90 de ani nu le încărunţea părul şi nu le era afectată nici dantura. Sănătatea acestor longevivi călugări şi-a găsit explicaţia în faptul că beau apă dintr-o fântână în care cădeau fructe dintr-un arbust Goji, care se afla chiar deasupra acesteia.
- Vestea despre calităţile terapeutice ale acestui fruct s-a răspândit, planta fiind cultivată ulterior în Himalaya şi în întreaga Asie