de Ana Trifan
Încă din vremuri îndepărtate, extractul din frunze de măslin a fost utilizat pentru a reduce febra. Calităţile sale au fost remarcate mai ales în timpul luptelor care s-au purtat în Europa, în secolul al XIX-lea, când a fost utilizat datorită acţiunii sale rapide şi a modului simplu de administrare. Şi totuşi, stările febrile nu sunt singurele probleme care pot fi rezolvate astfel.
Stimulează activitatea sistemului imunitar
Compuşii care se găsesc în frunzele de măslin reduc presiunea sângelui şi nivelul colesterolul „rău”. Oleuropeina conţinută este un puternic agent antioxidant, care acţionează în acelaşi mod ca şi flavonidele ce se găsesc în anumite plante. Cele mai multe dintre cercetările care au avut ca subiect extractul din frunze de măslin s-au axat pe calităţile antivirale, antibacteriene şi antifungice ale acestuia.
Oleuropeina este cea care stimulează activitatea sistemului imunitar, ajutând organismul să acţioneze împotriva a numeroase probleme de natură virală, cum ar fi, de exemplu, herpesul de toate tipurile (orale sau genitale), Zona Zoster ori varicela. Totodată, acidul eolinic din acest extract blochează dezvoltarea viruşilor. Aceleaşi calităţi antivirale îl recomandă şi în prevenirea apariţiei răcelilor şi a gripei. De asemenea, în acest moment se desfăşoară studii menite să demonstreze cum poate să lupte împotriva virusului HIV.
Frunzele de măslin folosite la ceai au şi un efect diuretic, ceea ce poate ajuta persoanele care suferă de boli de rinichi. Mai mult decât atât, fiertura acţionează şi ca un antiinflamator cu putere medie, ceea ce poate fi de ajutor în tratarea bolilor artritice, cum ar fi guta.
Are proprietăţi antiparazitare
În Ungaria şi în ţările din America de Nord, extractul în cauză a devenit un tratament foarte utilizat şi în cazul persoanelor afectate de candida. Din cauza folosirii în exces a antibioticelor, steroizilor şi a consumului de alimente ce conţin mult zahăr, candida a ajuns să afecteze foarte multe persoane, provocând simptome care pot ajunge de la simple mâncărimi la grave depresii. Utilizarea produsului obţinut din frunză de măslin constituie un mod natural de a trata această neplăcută afecţiune, fără a mai supune corpul şi altor medicamente puternice. La începutul tratamentului se folosesc doze mari de capsule cu extract de măslin (câte şase pe zi) ori se consumă câte o cană cu ceai din frunze de măslin de trei-patru ori pe zi. După ce boala a dispărut, continuaţi tratamentul cel puţin o lună, scăzând treptat doza.
Extractul are şi proprietăţi antiparazitare deoarece ajută la eliminarea paraziţilor din tractul intestinal. În acest sens, a fost folosit şi pentru tratarea pacienţilor cu malarie, pentru că elimina din cop cauzele care puteau duce la reapariţia bolii.
Excelent antioxidant
Produsul din frunze de măslin este indicat, datorită calităţilor antioxidante, şi persoanelor sănătoase, care fac mult sport, acestea fiind mai expuse distrugerii celulelor. Proprietăţile antioxidante sunt mai puternice decât ale ceaiului verde, însă au fost promovate mai puţin.
Extractul protejează pereţii vaselor de sânge şi s-a demonstrat că are efect în prevenirea bolilor coronariene ale inimii, dar şi în ateroscleroze. Cel mai bun exemplu în dovedirea acestor calităţi este populaţia din zona mediteraneană, care consumă multe măsline şi ulei din acestea, şi se poate lăuda cu cel mai mic procent de bolnavi de inimă şi cu cea mai ridicată speranţă de viaţă din Europa.
Recomandat în caz de infecţii
Compuşii din frunza de măslin sunt solubili în apă, aşa că vă puteţi bucura de calităţile acestora şi sub formă de ceai. De obicei, frunzele de măslin se fierb la foc mic pentru puţin timp, apoi se lasă să se infuzeze în apă fierbinte, după ce aţi acoperit vasul. Ceaiul e surprinzător de gustos, poate uşor amar pentru preferinţele unora, dar puteţi corecta această neplăcere cu o felie de lămâie sau cu puţin ghimbir.
În caz de răceli este recomandată tinctura din extract de frunze de măslin, care se foloseşte sub formă de cataplasme.
De asemenea, produsele cosmetice - creme, săpunuri sau loţiuni - pe bază de extract din frunze de măslin, ajută şi la tratarea acneei ori a altor afecţiuni ale pielii.
Pont! Extractul din frunze de măslin poate fi achiziţionat din magazinele de produse naturiste, unde se găseşte sub formă de capsule, pastile ori tincturi. La fel de bine puteţi folosi frunze de măslin uscate ori verzi, pentru a vă prepara ceaiuri, aşa că atunci când mergeţi în vacanţă într-o zonă mediteraneană nu strică să vă culegeţi câteva.