de Elena Nedelcu
Pepenele verde (harbuzul) este originar din Africa, unde unele specii cresc spontan chiar şi astăzi. Cultivat încă din Antichitate de egipteni, indieni şi chiar de chinezi, a ajuns în Europa la sfârşitul secolului al XII-lea. Arabii credeau că are proprietăţi miraculoase, care îi ajută să scape de boli dacă era mâncat înainte de mese, pe parcursul mai multor zile. În prezent, este un bun diuretic folosit în curele de slăbire, dar şi în cazul afecţiunilor renale şi este inclus în dieta recomandată celor cu afecţiuni hepatice.
Există alimente care vă oferă protecţie în faţa acţiunilor nocive ale soarelui, pe cale naturală şi care ar trebui să se afle pe masa dumneavoastră în fiecare zi. Unul dintre acestea este pepenele verde, care acţionează ca un ecran solar, în mare parte datorită licopenului, un pigment vegetal roşu, ce protejează pielea de razele ultraviolete şi preîntâmpină apariţia cancerului de piele. Un studiu realizat la Universitatea Newcastle din Marea Britanie a relevat faptul că persoanelor care mănâncă două felii de pepene verde pe zi li se măreşte cu o treime protecţia naturală a pielii.
Arde grăsimile
Pepenele verde este şi prietenul femeilor însărcinate. Pe lângă faptul că este o bună sursă de vitaminele A, B6 şi C, dar şi de potasiu şi magneziu, este recomandat şi pentru faptul că reduce arsurile stomacale şi umflăturile. În plus, datorită conţinutului de 92% apă, este indicat în prevenirea greţurilor matinale şi a crampelor musculare.
Pentru cei care vor să slăbească repede şi sănătos, acest fruct este un aliment-minune. Un aminoacid prezent în pulpa pepenelui ajută la reducerea cantităţii de grăsime din organism. Dacă este mâncat pe stomacul gol, timp de două săptămâni, acesta combate celulita, face tenul mai frumos şi rehidratează organismul.
Acelaşi efect ca Viagra!
Chiar şi bărbaţii beneficiază de pe urma pepenelui verde, care conţine un nutrient numit citrulină, ce relaxează şi dilată vasele de sânge, îmbunătăţind circulaţia sangvină, în special în zona organelor genitale. Deci are asupra organismului un efect asemănător pastilei de Viagra. Din păcate, nu miezul dulce-aromat conţine citrulină, ci partea de culoare verde deschis care este evitată.
Trucuri pentru alegerea fructului copt
Un pepene bun este un pepene copt. Dar nu toată lumea ştie cum să-l aleagă din grămadă pe cel mai potrivit. Iată câteva lucruri bine de ştiut:
- verificaţi forma - fructul trebuie să fie simetric;
- apăsaţi pe coajă în diferite locuri pe suprafaţa sa. Pentru a fi dulce, pepenele trebuie să fie tare ca piatra;
- atenţie la greutate! Dacă nu sunt copţi, pepenii sunt mai grei;
- cel cu o coajă de culoare verde închis va fi foarte dulce;
- căutaţi o pată galbenă pe suprafaţa sa - acesta este semnul că fructul a ajuns la maturitate;
- loviţi-l uşor - dacă se aude în interior un sunet de gol, atunci este bun.