de Mariana Borloveanu
După o vară caniculară, variaţiile de temperatură atât de frecvente în această perioadă afectează organismul uman, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate. Din acest motiv este esenţial să vă creşteţi imunitatea pentru a preveni îmbolnăvirea. Pentru aceasta nu trebuie să vă îndopaţi cu vitamine de la farmacie, ci aveţi la dispoziţie o gamă largă de plante, care, prin conţinutul lor, au rol de catalizatori în reacţiile de producere a anticorpilor şi de stimulare a limfocitelor.
Rezistenţa în calea virusurilor poate fi dobândită
Imunitatea se caracterizează prin capacitatea de a reacţiona specific faţă de un anumit antigen. Având în vedere calităţile genetice şi starea fiziologică a organismului, în concordanţă cu tipul şi cantitatea de antigen, imunitatea are patru forme distincte:
- naturală - este o imunitate înnăscută, constând în capacitatea organismului de a se apăra de agresiuni externe sau interne;
- dobândită natural - este acea formă apărută în urma contactului întâmplător cu un anumit antigen;
- dobândită artificial - este caracteristică organismului care vine în contact cu un antigen (infecţii acute sau vaccinare), fiind capabil să producă anticorpi specifici împotriva acestuia, care vor apăra organismul faţă de acest antigen.
- antitumorală - constă în capacitatea de a opri dezvoltarea unui proces oncogen (cancer). Eficienţa acestei imunităţi depinde de capacitatea sistemului limfocitar de a recunoaşte şi de a dezvolta un răspuns imun faţă de antigenele asociate de tumoare.
Echinacea, un substitut natural pentru medicamente
Potrivit unor studii recente ale cercetătorilor americani, echinacea este cel mai bine vândut stimulent imunitar de pe Glob. Datorită proprietăţilor sale imunostimulatoare şi antiinflamatoare, măreşte activitatea defensivă a corpului uman, acţionând la diferite niveluri. Această plantă are o acţiune puternică asupra sistemului nervos şi a celui imunitar, mobilizând toate mijloacele de apărare împotriva infecţiilor, virozelor respiratorii, cât şi a dezvoltării tumorilor.
Cel mai rapid şi eficient mod de administrare este tinctura, din care se ia o linguriţă de trei ori pe zi, de preferinţă pe stomacul gol, timp de 30 de zile, o dată la patru luni. Echinacea este un substitut natural pentru antibiotice, acţionând asemănător proteinei interferonului, inhibând dezvoltarea şi reproducerea virusurilor şi a altor paraziţi intracelulari. De asemenea, curăţă sistemul limfatic, stimulează formarea leucocitelor care preîntâmpină dezvoltarea tumorilor maligne, scurtează durata răcelilor şi măreşte considerabil rezistenţa la infecţiile HIV. Preparatele din această plantă posedă proprietăţi imunomodulatoare, bactericide şi antivirale, fiind cele mai eficiente purificatoare ale sângelui. Alte efecte benefice au fost înregistrate în boli bacteriene ale pielii, ale glandei prostatice, psoriazis, acnee, digestive şi ale sistemului cardiovascular.
Cătina şi măceşele sunt şi ele benefice în stimularea sistemului imunitar datorită principiilor active conţinute. Pot fi utilizate în multiple variante de tratament, cel mai eficient fiind cel cu tincturi. Cantitatea folosită se stabileşte în funcţie de diagnosticul fiecăruia, important însă este faptul că nu trebuie să se depăşească 40 de zile consecutiv.
Spirulina, miraculoasa algă microscopică marină de culoare verde, este cea mai veche plantă de pe Pământ, adevăr confirmat şi de legendarii azteci. Este considerată una dintre cele mai complete surse de energie vitală pentru organism, ce conţine o combinaţie de substanţe esenţiale pentru sănătate, unele dintre ele fiind extrem de rare şi neîntâlnite în hrana vegetală. Microalgele se află undeva la hotarul dintre regnul vegetal şi cel animal, oferind avantaje terapeutice unice.
Spirulina este benefică în profilaxia şi tratarea anemiei feriprive şi maligne, în întărirea generală a organismului şi în detoxificarea din timpul tratamentelor de radioterapie şi chimioterapie.
În cazul persoanelor cu o capacitate scăzută de apărare, spirulina îmbunătăţeşte considerabil imunitatea dacă e administrată pe termen lung. Se asimilează foarte bine şi poate fi consumată pe perioade nedeterminate (nu mai mult de 2 g pe zi), normalizând microflora intestinului şi având ca rezultat micşorarea conţinutului toxic rezultat din schimbul de substanţe la nivelul articulaţiilor, muşchilor şi limfei, ce intoxică organele vitale. E folosită şi în profilaxia şi în tratarea aterosclerozei, ischemiei miocardului, a recuperării postinfarct şi după un accident vascular cerebral. Ajută la reglarea tensiunii arteriale la hipo şi hipertensivi, preîntâmpină îmbătrânirea prematură şi restabileşte microflora normală în bolile intestinului gros.
Ca o completare a efectelor benefice pe care le conferă echinacea, e bine să aveţi în vedere planta de arnică. Aceasta este folosită, de obicei, pentru tratarea infecţiilor deja declanşate, deci nu previne, ci ameliorează afecţiunile deja existente. De asemenea, datorită efectelor sale antidepresive şi tonice cerebrale, este un excelent remediu pentru perioadele de toamnă-iarnă, atunci când tonusul psihic al tuturor este în uşoară scădere. Având o toxicitate destul de crescută, mai ales dacă e luată în cantităţi mari, este recomandat ca tratamentul cu arnică să fie sub formă de tinctură, numai la indicaţia medicului de familie. Se administrează de trei ori pe zi câte 50 de picături diluate într-o jumătate de pahar cu apă. Terapia nu trebuie să depăşească 14 zile şi se ţine de doar două ori pe an. Cele mai spectaculoase rezultate se obţin în creşterea imunităţii celor deja afectaţi de boli precum amigdalita, bronşita, guturaiul, faringita sau sinuzita.
- O analiză a mai multor studii publicate de-a lungul timpului a stabilit o rată de 58% de scădere a cazurilor de răceli pentru persoanele care luau, preventiv, preparate cu echinacea