de Mariana Borloveanu
În tradiţia populară românească, bradul simbolizează arborele cosmic, dar este, în acelaşi timp, o nesecată resursă de leac pentru foarte multe boli. Mugurii săi sunt folosiţi în scopuri terapeutice, în special datorită faptului că fac adevărate minuni la plămâni.
Fluidizează secreţiile bronşice
Siropul de brad este foarte sănătos, delicios şi răcoritor. Acesta se obţine din muguri, componentele principale ale acestora fiind uleiul volatil şi vitamina C. Preparatul este obţinut prin macerare la rece şi păstrează integral proprietăţile curative ale mugurilor. Datorită conţinutului bogat în vitamina C se recomandă pentru combaterea asteniei şi a stărilor de stres. Se obţine dintr-un kilogram de muguri şi unul de miere. După ce se spală bine cu apă foarte rece, mugurii se lasă la zvântat timp de 20 de minute, apoi se pun într-un borcan de sticlă. Pentru reuşita acestui sirop se aşază, alternativ, un strat de muguri de brad şi unul de miere (fiecare având grosimea de aproximativ două degete), până se ajunge la gura borcanului, unde se pune ultimul strat de miere. Se închide ermetic şi se lasă la întuneric şi răcoare timp de 30-40 de zile. După această perioadă se filtrează conţinutul, iar siropul obţinut se trage în sticle de culoare închisă. Pentru a ajuta la expectoraţie şi fluidizarea secreţiilor bronşice, se iau trei linguriţe cu sirop pe zi timp de 14 zile. Pentru efectul răcoritor, stimularea digestiei şi scăderea apetitului pentru dulciuri, se pot bea în jur de trei pahare pe zi.
Luptă cu tusea şi tonifică organismul
Siropul fiert din muguri de brad este tonic pentru organism. Prin tratarea termică, acesta îşi păstrează majoritatea proprietăţilor, diminuându-se doar concentraţia de vitamina C. Produsul este un excelent antiseptic, tonic pulmonar şi un bun adjuvant al respiraţiei. Aveţi nevoie de un kilogram de muguri de brad, 2,5 litri de apă, 2,5 kilograme de zahăr şi zeama de la două lămâi. Mugurii se spală bine în două ape, se pun într-o oală mai mare, pentru a avea suficient loc să fiarbă şi se acoperă cu apă. Din momentul în care dau în clocot se fierb timp de o oră. Opriţi focul, lăsaţi zece minute să se răcească, strecuraţi printr-o sită deasă în care aţi aşezat un tifon umed, apoi stoarceţi bine mugurii, până când nu mai curge nimic. Se obţine un lichid alb, destul de tulbure, peste care se pune zahărul şi se fierbe până când capătă consistenţa mierii. Cu cinci minute înainte da a lua oala de pe foc adăugaţi zeama de la lămâi şi puneţi siropul fierbinte în sticle. Închideţi-le ermetic, întoarceţi-le cu gura în jos şi ţineţi-le acoperite cu pături până a doua zi. Apoi se păstrează în cămară. Se pot bea trei-patru pahare pe zi, în scop terapeutic. Siropul este răcoritor, combate tusea şi energizează organismul. De asemenea, are efecte benefice pentru redresarea valorilor scăzute ale glicemiei, reglarea activităţii nervoase, în caz de oboseală intelectuală şi migrene.
Ozonaţi-vă cât puteţi de des!
Pădurile de brad reprezintă un mediu încărcat cu uleiuri eterice şi miros de răşină şi au un impact de vindecare a bolilor de plămâni. Acestea cuprind o arie impresionantă de afecţiuni precum cele ale laringelui, traheei şi bronhiilor, cu efect de calmare a tusei şi de tămăduire a pneumoniei, a astmului bronşic, a tuberculozei, a pleureziei şi a bronşitei cronice. Astfel, bolnavilor le este indicat să stea cât mai mult timp posibil în aerul ozonat, datorită acţiunii expectorante, antiinflamatoare, bactericide, revulsive şi fluidizante a secreţiilor bronhice.