de Elena Nedelcu
- Nu doar rădăcina poate fi consumată, ci şi frunzele, care au multă vitamina A
Sfecla roşie, consumată crudă, fiartă, la cuptor sau sub formă de suc, e folosită în numeroase terapii, deoarece s-a demonstrat că are proprietăţi nutritive, energizante, revigorante şi remineralizante.
Nitraţii conţinuţi dilată venele şi arterele
Conform cercetărilor realizate la Universitatea „Queen Mary”, din Londra, persoanele care beau în fiecare zi câte un pahar cu suc de sfeclă roşie au valorile tensiunii arteriale mai mici. Pacienţii pe care s-au făcut investigaţii riscau să sufere, în timp, atacuri cerebrale. Încă de la primul pahar administrat, oamenii de ştiinţă au observat o schimbare a tensiunii, valorile acesteia scăzând până la limitele normale. Ei au pus acest efect pe seama nitratului, care se găseşte în mod natural în sfeclă. Pentru a se verifica acest lucru li s-au administrat unora dintre pacienţi tablete cu nitraţi şi altora suc proaspăt de sfeclă roşie. S-a observat un efect similar în ambele cazuri, pentru că aceşti compuşi dilată vasele de sânge.
Pentru aceasta amestecaţi în părţi egale miere cu zeamă proaspăt obţinută şi luaţi câte două linguri de trei ori pe zi.
Creşte rezistenţa la efort
Pentru cei care desfăşoară frecvent activităţi fizice este recomandat sucul de sfeclă roşie, deoarece are şi un rol în creşterea rezistenţei la efort. Potrivit cercetătorilor, acest elixir natural hrăneşte muşchii, făcându-i să funcţioneze eficient. La această concluzie s-a ajuns în urma unui studiu care s-a desfăşurat pe perioada unei săptămâni şi la care au participat bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 38 de ani. Aceştia au băut o jumătate de litru de suc pe zi, supliment care le-a mărit rezistenţa la efort cu 16%. Pentru acest lucru trebuie lăudaţi tot nitraţii, care, odată ingeraţi, reduc rata cu care muşchii îşi folosesc propriile surse de energie. Deci, dacă mergeţi la sală sau desfăşuraţi munci fizice şi doriţi să fiţi întotdeauna proaspeţi, consumaţi zilnic două pahare cu zeamă de sfeclă.
Distruge grăsimile
Oamenii de ştiinţă care au studiat efectele acestei legume-minune au ajuns şi la concluzia că persoanelor care mănâncă salată de sfeclă sau beau suc li se îmbunătăţeşte metabolismul, scapă de anemie, li se regenerează celulele hepatice şi li se optimizează funcţiile ficatului, astfel încât acest organ redevine capabil să distrugă grăsimile acumulate. Ca urmare, se remarcă scăderea în greutate şi dispariţia stărilor inexplicabile de oboseală şi de greaţă. Un pahar cu suc include fibre, carbohidraţi, acid folic, sodiu, potasiu, vitaminele A, B şi C, calciu şi magneziu (acesta restabileşte echilibrul psihic, iar acidul folic conferă o stare de bine).
Şi afecţiunile digestive, pulmonare şi hepatice pot fi tratate cu ajutorul sfeclei. Pentru aceasta beţi un pahar cu zeamă proaspătă pe stomacul gol sau consumaţi o salată din sfeclă crudă şi suc de lămâie. Nutrienţii conţinuţi menţin tractul digestiv sănătos, iar fibrele previn constipaţia prin uşurarea transportului resturilor alimentare.
Purifică sângele
Pentru că a început cel de-al treilea sezon al anului este bine să vă purificaţi organismul. Datorită conţinutului crescut de fier şi de mangan, sfecla curăţă sângele. De asemenea, pigmenţii roşii au un important rol antioxidant, prevenind apariţia cancerului. Pentru a vă feri de această maladie, în special dacă aveţi antecedente în familie, trebuie să consumaţi această legumă în fiecare zi, pe tot parcursul vieţii (în salate sau maximum 300 ml de suc pe zi).
Atenţie! Dozele mari pot provoca stări de vomă şi greţuri, cauzate de eliminarea rapidă a substanţelor toxice din ficat.
- Sfecla este contraindicată bolnavilor de diabet, din cauza conţinutului ridicat de zahăr