de Liliana Simidon
Aveţi probleme cu somnul, nu puteţi dormi cursiv, sunteţi agitaţi şi vă treziţi mai obosiţi decât eraţi când v-aţi culcat? În acest caz vă confruntaţi cu o insomnie. Pentru a remedia problema puteţi apela la ajutorul produselor din surse naturale.
Desfătaţi-vă cu lapte, nucşoară şi scorţişoară
Un adult are nevoie de şase-opt ore de somn, în funcţie de persoană, ca să se refacă pentru a doua zi. Insomnia, incapacitatea de a dormi de seara până dimineaţa fără întrerupere, este o problemă din ce în ce mai frecventă în vremurile pe care le trăim, când toată lumea se confruntă cu stresul şi greutăţile. Femeile sunt mai afectate, din cauza modificărilor hormonale, în special în timpul sarcinii şi al menopauzei. Pentru a scăpa de această problemă trebuie, în primul rând, să evitaţi cafeaua, excesul de zahăr, ciocolata, fumatul (nicotina nu permite creierului să se odihnească), ceaiul negru şi energizantele, mai ales după ora 16:00. Dacă vă uitaţi la televizor în timpul serii, săriţi peste filmele cu scene de violenţă, emisiunile ce prezintă dispute aprinse sau cele care oferă informaţii îngrijorătoare. Mare atenţie şi la cantitatea de mâncare servită la cină! O masă copioasă poate crea dificultăţi de somn. Cel mai bine este să mâncaţi până la ora 18:00. Înainte de a vă urca în pat beţi un pahar cu lapte călduţ în care aţi pus o linguriţă cu miere, un sfert de linguriţă cu pulbere de nucşoară, scorţişoară şi seminţe de mac, care au efecte calmante, sedative.
Santalul are proprietăţi reconfortante
Obişnuiţi-vă să vă culcaţi în fiecare seară la aceeaşi oră. Astfel, organismul îşi va crea un reflex şi veţi putea adormi mult mai uşor. De asemenea, este indicat să vă treziţi dimineaţa devreme şi să nu vă culcaţi în timpul zilei, astfel încât seara să „picaţi” de somn. Exerciţiile fizice, dar şi dansul ori mersul pe jos vă vor ajuta, dar numai dacă nu sunt făcute la o oră târzie, altfel vă vor agita.
Anasonul, valeriana, roiniţa şi macul, preparate sub formă de infuzie sau macerate la rece, vă pot ajuta foarte mult. Beţi una-două căni în timpul serii. De asemenea, puteţi face băi în care aţi pus sare (2 kg la o cadă cu apă), plante sau uleiuri aromate ori un săculeţ cu lavandă şi roiniţă. Acestea vă moleşesc şi vă dau o stare de relaxare totală. Este important să aveţi parte de linişte deplină, de o saltea de calitate, mai tare, şi de o atmosferă plăcută şi relaxantă în dormitor. Pentru aceasta puteţi folosi lămpi de aromaterapie sau beţişoare parfumate (esenţa de santal este cea mai indicată).
În cazul în care luaţi medicamente trebuie să vă asiguraţi că acestea nu au ca efecte secundare insomnia.
O dată ce v-aţi aşezat pe pat alungaţi sentimentele reprimate, stresul, furia, anxietatea şi depresia. Învăţaţi să le gestionaţi corespunzător, iar dacă nu reuşiţi cereţi ajutorul unui psiholog. Ginsengul, Ginkgo Biloba (luate până la ora 15:00) şi busuiocul sunt de mare ajutor pentru redarea stării de spirit pozitive.
Recomandări
Iată şi câteva produse naturiste ce vă pot ajuta:
MENTAL HERBAL - îmbunătăţeşte calitatea somnului prin optimizarea funcţionării sistemului nervos central. Conferă o bună adaptare la stres şi la alţi factori perturbatori din mediul ambiant şi redă starea de bună dispoziţie. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
NOAPTE BUNĂ - este ideal în cazul stărilor de agitaţie, stres, dureri de cap şi insomnie. Determină un somn odihnitor.
VALERIANĂ (capsule) - ajută în cazul tulburărilor de somn şi în stări de hiperexcitabilitate nervoasă.
SUMENTA - îl puteţi folosi când sunteţi nervoşi, când nu vă găsiţi locul, iar somnul întârzie să apară. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.