de Elena Şerban
Prazul nu este doar foarte bun la gust, dar aduce reale beneficii şi în ceea ce priveşte sănătatea. E una dintre legumele care pot fi consumate fără probleme şi de obezi sau supraponderali, dar şi de cei care vor să slăbească, pentru că 100 g conţin doar 43 de calorii.
Are foarte puţine calorii
În ciuda numărului mic de calorii, prazul este deosebit de bogat în potasiu, fier, magneziu, calciu şi vitaminele B6, C, PP. Graţie acestor componente, „ceapa oltenească” este indicată mai ales persoanelor care suferă de ateroscleroză, acnee, afecţiuni respiratorii, hemoragie nazală, roşeaţă a tenului, tuse, răguşeală, laringită sau faringită. Un alt avantaj al consumului de praz este acela că ajută la eliminarea viermilor intestinali. De asemenea, datorită acţiunii sale de detoxificare, curăţă rinichii de uree şi de toxine.
„Mierea” protejează pereţii stomacului
Pentru a trata laringitele, faringitele şi chiar pierderea vocii, este indicat să preparaţi un fel de miere de praz, care conţine din plin mucilagiu, substanţă ce lubrifiază pereţii intestinali. Se obţine după următoarea reţetă: se taie în bucăţele circa 500 g de praz şi se pun la fiert într-o jumătate de litru de apă, până obţineţi o pastă. Stoarceţi cu grijă şi aruncaţi apa în care a fiert. Îndulciţi cu trei linguri cu miere şi amestecaţi bine. Consumaţi în fiecare zi trei linguri cu acest produs.
O cură cu suc de praz este indicată şi persoanelor care suferă de gută, reumatism, artrită, litiază, ateroscleroză, dispepsie şi obezitate. Bolnavii pot beneficia de efectele unei cure cu suc de praz, cu excepţia celor constipaţi, care trebuie să mănânce leguma întreagă.
Prazul poate fi utilizat şi sub formă de decoct pentru îngrijirea părului, oferind reflexe deosebite (fierbeţi două-trei tulpini în 500 ml de apă, timp de trei-patru minute, şi clătiţi cu acest decoct părul închis la culoare).
Util în caz de uremie
Uremia, acumularea în sânge a produşilor azotaţi degradaţi, trebuie eliminată cu orice preţ, deoarece, în caz contrar, poate provoca diverse afecţiuni. Una dintre cele mai eficiente metode de combatere a uremiei este vinul din mustăţi de praz. Acesta se obţine după următoarea reţetă: puneţi la macerat 40 g de mustăţi de praz, foarte bine spălate, într-un litru de vin alb dulce. După opt zile, strecuraţi şi turnaţi preparatul într-o sticlă închisă la culoare, care trebuie păstrată închisă ermetic. Persoanele cu uremie trebuie să bea, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, un pahar ce conţine 100 ml din acest vin.
Un vermifug eficient
Indiferent de tipul lor, limbrici, tenii sau oxiuri, viermii intestinali sunt eliminaţi cu uşurinţă cu ajutorul prazului. Mai exact, al rădăcinilor acestuia. Striviţi o mână cu mustăţi de praz şi puneţi-le într-un vas peste care adăugaţi un pahar cu lapte. Beţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, un pahar cu acest lapte.
Benefic contra furunculelor
Prazul este foarte bun şi în cazul în care vreţi să acceleraţi evoluţia unor furuncule, pentru a scăpa mai repede de ele. Pentru aceasta trebuie să spălaţi câteva frunze proaspete de praz, să le tocaţi şi apoi să le amestecaţi cu trei-patru linguri cu apă în care aţi pus trei linguri cu zahăr. Important este să obţineţi consistenţa unei paste. Aplicaţi-o pe furuncul şi lăsaţi-o să acţioneze.
- Dacă prazul este fiert, nu-l păstraţi mai mult de 48 de ore în frigider, deoarece degajă substanţe nocive