Pe numele ştiinţific Junglas regia, nucul este un copac ce ne ajută şi în regăsirea unei stări de sănătate satisfăcătoare. Pentru a avea efect terapeutic, de la nuc se folosesc frunzele fragede, fructele mici şi încă verzi şi coaja de nucă.
Omoară viermii intestinali
Miezul de nucă are o cantitate de 65% grăsimi, albumine 15% şi multe săruri minerale. Infuzia din frunze de nuc combate diareea şi ajută copiii bolnavi de rahitism. Pentru leucoree, femeile pot folosi infuzie, cu care fac spălături vaginale. Într-o jumătate de litru de apă se pun patru-cinci linguri cu frunze de nuc, se dau un clocot, se strecoară şi cu această compoziţie se fac spălăturile. Viermii intestinali sunt omorâţi şi eliminaţi de următorul produs: se face suc de cartofi cruzi, ce se amestecă bine cu câteva linguri cu ulei de nucă. Se bea câte un păhărel de două ori pe zi.
Recomandat bolnavilor de diabet
Remediile din frunze de nuc au proprietăţi hipotensive, hipoglicemiante, calmante, antiinflamatorii, hemostatice, antiseptice, depurative şi antisudorifice, fiind recomandate în afecţiuni precum diabet zaharat, ateroscleroză, litiază renală, candidoză, infecţii strepto şi stafilococice. Infuzia de frunze de nuc se prepară astfel: se taie mărunt o lingură cu frunze de nuc, apoi se adaugă o cană cu apă clocotită. Se lasă circa trei minute la infuzat, apoi se strecoară. Se bea doar o cană pe zi.
Eczemele, înlăturate cu băi de frunze şi coji verzi
Se poate prepara un adaos pentru baie în felul următor: în cinci litri de apă rece se pun două mâini pline de frunze de nuc şi coji verzi. Se lasă timp de trei-patru ore, apoi compoziţia se dă în clocot. După aceea se strecoară şi se pune în apa din cadă. Eczemele şi ulceraţiile vor fi vindecate prin acest procedeu. Important este ca inima să fie deasupra apei în acest tip de baie. De asemenea, acest procedeu are efecte extraordinare în cazul stărilor de nervozitate.
Alifie pentru răni greu vindecabile
Se mai poate face o alifie din frunze de nuc. Două linguri cu frunze de nuc se amestecă cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui macerat la rece, iar produsul obţinut se lasă la macerat o săptămână. După trecerea acestui interval se pune la bain-marie timp de două ore. Apoi, se strecoară prin tifon, se amestecă cu 20 g de ceară de albine şi se mai ţine jumătate de oră în bain-marie. Se amestecă până se răceşte şi se pune în cutiuţe închise. Această alifie este folositoare contra rănilor greu vindecabile.
Anda Postolache