de Liliana Simidon
Disuria (urinarea dureroasă) nu este o boală în sine, ci un simptom care se manifestă prin durere sau chiar senzaţie de arsură în timpul urinării. Este foarte important să fie depistată cauza care stă la originea sa şi să se înceapă tratamentul cât mai curând.
Consumaţi seminţe de mărar şi de fenicul
Poate fi cauzată de o infecţie a tractului urinar, a rinichilor sau a vezicii urinare. Folosiţi remedii naturale cu efect antibiotic şi antiseptic urinar, cum sunt: uleiul de cimbru, uleiul de arbore de ceai, tinctura de propolis, de iarbă-mare şi de echinacea.
O altă cauză a disuriei, în cazul femeilor, poate fi un nivel scăzut al estrogenului. Acesta determină uscăciunea mucoaselor şi durerea la urinare. De obicei, acest lucru se întâmplă în perioada menopauzei. Soluţia o reprezintă plantele ce conţin fito-hormoni estrogeni, cum ar fi: lemnul dulce, seminţele de mărar, de fenicul şi soia. Studiile au arătat că femeile sunt mai predispuse către acest simptom decât bărbaţii şi că fiecare reprezentantă a sexului frumos se confruntă cu un astfel de episod acut cel puţin o dată în viaţă.
Beţi multă apă caldă
- Beţi suc de morcovi, proaspăt stors, cel puţin o dată pe zi. Acesta ajută la eliminarea mai uşoară a urinei şi la reducerea senzaţiei de durere şi de arsură.
- Consumaţi multă apă, de preferinţă caldă, deoarece aceasta ajută la diluarea urinei şi la eliminarea mai rapidă a bacteriilor. Din cauză că uretra devine inflamată şi iritată, urina concentrată va spori şi mai mult senzaţia de durere.
- Faceţi băi de şezut cu apă fierbinte la limita maximă suportabilă, în care aţi adăugat un pumn cu sare grunjoasă şi, eventual, plante medicinale cum ar fi: coada-calului, busuioc, pelin sau muguri de plop. În plus, înainte de a merge la culcare, puteţi ţine o sticlă cu apă fierbinte pe zona abdominală inferioară. Aceasta va ajuta la refacerea rapidă.
- Evitaţi frigul, mai ales în zona picioarelor şi a bazinului (purtaţi şosete groase, nu mergeţi desculţi pe gresie şi nu vă aşezaţi pe bănci reci).
- Nu purtaţi lenjerie intimă prea strâmtă sau din fibre sintetice.
Sunt indicate fructele de pădure
- Beţi cel puţin două-trei căni pe zi cu ceai din plantele diuretice preparate sub formă de ceai sau macerat călduţ (urzică, frunze de nuc sau de mesteacăn, teci de fasole şi cozi de cireşe).
- Infuzia de iarbă-mare este mai mult decât binevenită în această situaţie. Trebuie să consumaţi zilnic două-trei căni pe zi.
- Rădăcina de pir este, de asemenea, indicată - puteţi consuma două cănuţe pe zi timp de 30 de zile, după care faceţi pauză zece zile şi apoi reluaţi.
- Consumaţi alimente bogate în vitamina C (citrice, pătrunjel, cătină, măceşe). Acestea previn dezvoltarea bacteriilor datorită mediului acid pe care îl creează la nivelul tractului urinar.
- Eliminaţi din alimentaţie mâncărurile iritante, cum ar fi condimentele picante (ardei iute, piper negru), alcoolul, cofeina, alimentele rafinate şi îndulcitorii artificiali.
- Fructele de pădure (zmeura, murele, cătina şi mai ales afinele), consumate sub formă de suc proaspăt, ajută foarte mult la prevenirea urinării dureroase.
Recomandări
KIDNEY TONE UP - înlătură senzaţia de durere şi disconfortul asociat urinării. Este eficient în tratarea infecţiilor urinare, a calculilor urinari şi reduce acumularea de fluide în organism. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
PUNARNAVA - ajută în toate afecţiunile renale, infecţii, inflamaţii, edeme, dureri, fiind util totodată la eliminarea excesului de lichid din organism. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
RENALEX - ajută la eliminarea inflamaţiilor căilor urinare, favorizează diureza, are efect antispastic şi antiinflamator pe tractul urinar, fiind util în litiaza uretrală şi cea renală. Administrare: două-trei picături de trei ori pe zi pe puţină pâine sau zahăr.
DIURENAL - poate fi folosit în cazul infecţiilor reno-urinare, a microlitiazei urinare şi a afecţiunilor cronice ale aparatului urinar. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.