de Elena Nedelcu
Eucaliptul este un arbust originar din Australia, care se păstrează verde tot anul. Uleiul esenţial obţinut din frunzele şi ramurile sale are proprietăţi antiinflamatorii, antiseptice şi antibacteriene. Acest produs natural poate trata răcelile şi infecţiile, fiind un bun descongestionant nazal, şi de aceea face parte din componenţa cremelor, sprayurilor nazale sau a apei de gură.
Vaporii curăţă căile nazale
Frigul şi vremea ploioasă ne creează disconfort tuturor. Apar durerile în gât şi cele ale sinusurilor, nasul înfundat şi febra. Pentru a ameliora aceste neplăceri, folosiţi ulei de eucalipt. Gargara cu câteva picături de ulei în apă fierbinte este eficientă pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi a gâtului iritat. Pentru a linişti tusea, masaţi-vă uşor pe piept cu ulei de eucalipt şi apoi aplicaţi o compresă îmbibată cu câteva picături de ulei. Vaporii emanaţi pe această cale vor desfunda căile nazale şi astfel veţi putea să uşuraţi plămânii de mucozitatea care îi încarcă. Inhalarea vaporilor o puteţi realiza şi dacă umpleţi un lighean cu apă fierbinte, turnaţi câteva picături şi vă acoperiţi capul cu un prosop. Rămâneţi deasupra amestecului câteva minute, până când nasul se desfundă complet. Repetaţi procedeul de fiecare dată când simţiţi că nu puteţi inspira corect, dar fără să depăşiţi două şedinţe pe zi.
Atenţie! Inhalările cu eucalipt nu sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate sau persoanelor cardiace.
Temperatura corpului poate fi redusă dacă adăugaţi cinci picături de ulei esenţial de eucalipt într-un litru de apă călduţă. Udaţi un prosop cu acest amestec şi apoi înfăşuraţi-vă gambele cu el, acoperiţi totul cu o folie de plastic şi haine uscate. Repetaţi procedura la fiecare 20 de minute, până veţi simţi o ameliorare.
Bun contra infecţiilor urinare
Uleiul de eucalipt are proprietăţi dezinfectante, deci poate fi folosit pentru tratarea rănilor deschise, zgârieturilor, arsurilor, abceselor, urticariilor, herpesului sau înţepăturilor de insecte. Turnaţi câteva picături pe o pânză de bumbac sau pe o dischetă demachiantă şi acoperiţi cu ea zona afectată. Acelaşi efect benefic îl are şi dacă este folosit, sub formă de masaj sau băi de şezut, în tratarea infecţiilor genito-urinare precum cistita, nefrita şi leucoreea.
Durerile musculare dau multe bătăi de cap şi câteodată vă împiedică să realizaţi ceea ce v-aţi propus. Uitaţi de ele doar cu un simplu masaj cu ulei diluat în cremă de corp. Se recomandă inclusiv reumaticilor sau persoanelor care suferă întinderi musculare, ale tendoanelor sau ligamentelor, datorită efectului analgezic pe care îl are.
Alungă depresiile şi anxietatea
Stările de depresie sau de anxietate pot fi tratate cu ajutorul terapiei sau al medicamentelor. Totuşi, multe persoane se feresc de un astfel de tratament, deoarece provoacă dependenţă şi poate avea diferite efecte secundare. Uleiul de eucalipt este alternativa naturală şi simplă indicată în astfel de cazuri. Este remediul perfect pentru tratarea stărilor de epuizare fizică şi psihică, depresiilor sau stărilor de anxietate şi creşte puterea de concentrare. Se utilizează în candelă.
- Numeroase produse destinate igienei bucale conţin eucalipt, pentru că acesta este eficient împotriva cariilor, a plăcii dentare, a gingivitei, precum şi a altor infecţii dentare - turnaţi o picătură pe pasta de dinţi sau faceţi gargară, după periaj, cu apă caldă.
Dezinfectează aerul din cameră
Baia este o cale plăcută şi eficientă pentru relaxare, mai ales dacă folosiţi uleiuri esenţiale aromate. Turnaţi în cadă câteva picături de ulei esenţial de eucalipt înainte să intraţi în apă, şi astfel veţi beneficia de proprietăţile sale antibacteriene, dar şi de efectul reconfortant şi revigorant. Acesta poate fi folosit şi pentru împrospătarea şi dezinfectarea aerului din cameră, devenind util persoanelor cu infecţii contagioase.
Atenţie! Folosit în exces şi fără să urmaţi indicaţiile terapeutice de pe prospect, uleiul esenţial de eucalipt poate deveni toxic.