de Cătălina Tăgârţă
Deşi îşi doresc să ţină Postul Crăciunului, care a început deja de câteva zile, unii oamenii se tem ca nu cumva lipsa cărnii, a ouălor şi a produselor lactate din alimentaţie să nu le facă rău. De fapt, acesta e şi motivul pentru care mulţi se hotărăsc să nu mai postească. Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare, vă sfătuieşte să nu vă faceţi griji, pentru că aceste alimente pot fi înlocuite cu succes cu cele de post.
Leguminoasele, sursă excelentă de proteine vegetale
Postul este o metodă prin care vă puteţi curăţa atât spiritual, cât şi trupesc, însă, dacă nu sunteţi atenţi la ce mâncaţi în această perioadă, organismul dumneavoastră poate avea de suferit. Carnea şi proteinele din carne pot fi înlocuite cu proteine de origine vegetală, pe care le găsiţi în leguminoase precum fasole, mazăre, linte, năut, hrişcă, broccoli, soia şi preparate din soia (lapte sau tofu), unt de arahide, amarant (una dintre cele mai vechi plante cultivate de om, având aceeaşi origine cu cea a porumbului, cartofului, ardeiului, roşiilor şi a fasolei) sau quinoa. Mai puţin cunoscută la noi, aceasta din urmă face parte din familia cerealelor, reduce nivelul grăsimilor din sânge şi este o sursă extraordinară de calciu.
Nucile şi alunele conţin acizi graşi Omega 3
O sursă ideală de proteine o reprezintă şi uleiul de floarea-soarelui sau halvaua. Aveţi grijă însă, pentru că aceasta din urmă conţine grăsimi şi glucide (zahăr), ceea ce înseamnă că îngraşă foarte mult. De aceea, nu e bine să consumaţi mai mult de una-două linguri cu halva pe zi. „Uleiurile vegetale sunt foarte bogate în grăsimi, însă nu se recomandă să le folosiţi la prăjeli. Mai ales cel de floarea-soarelui nu e bine să fie încălzit. El se foloseşte în salate, la fel ca şi cel de măsline. Singurul care rezistă la prăjeli e uleiul de palmier. Oricum, e bine să nu faceţi exces de prăjeli. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat mai sunt şi nucile, alunele, untul de alune, seminţele neprăjite şi nesărate, avocado sau nuca de cocos”, ne-a spus profesorul Mencinicopschi. De asemenea, proteinele le mai puteţi obţine din migdale sau lapte de migdale. Potrivit specialistului, nucile şi alunele conţin acizi graşi Omega 3 şi de aceea trebuie păstrate în coajă şi desfăcute doar înainte de consumare. În caz contrar, ele oxidează. Cât despre uleiul de măsline, medicul susţine că este extraordinar, însă trebuie să aveţi mare grijă atunci când îl cumpăraţi. Pe etichetă trebuie să scrie „extravirgin presat la rece”, şi nu „olio di sansa di oliva”, care înseamnă ulei din reziduuri de măsline.
Cartofii fierţi, bogaţi în glucide
Dacă în afara postului principalele surse de glucide erau ouăle, peştele, brânzeturile şi carnea de pasăre, de porc sau de vită, în această perioadă, alimentele care vă pot oferi glucidele şi carbohidraţii de care aveţi nevoie sunt: pâinea intermediară, orezul, cartofii fierţi sau copţi. De asemenea, se spune că postul e un prilej pentru a remineraliza şi vitaminiza corpul, întrucât în această perioadă se consumă foarte multe fructe şi legume. Aici, singura recomandare e ca acestea să fie mâncate, pe cât posibil, proaspete. „Nu sunt indicate legumele pané. Legile nutriţiei trebuie respectate şi în post, aşa că nu faceţi varză sau vinete pané şi nici nu le prăjiţi, pentru că în acest caz îi produceţi mai mult rău decât bine organismului. Pe lângă selectarea alimentelor, postul înseamnă şi un consum moderat. E bine să reţineţi faptul că alimentele de post pot îngrăşa la fel ca şi celelalte dacă le consumaţi în cantităţi mari”, ne-a mai explicat doctorul Mencinicopschi. La fel de bogate în carbohidraţi sunt şi pastele din grâu dur (adică cele italieneşti).
„Alimentele procesate nu au valoare nutriţională”
Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat şi se găseşte în legume proaspete cu frunze verzi (cum ar fi salata verde), soia sau tofu (brânză de soia), seminţe de susan, smochine şi broccoli. În privinţa zincului nu vă faceţi griji, deoarece acesta poate fi asimilat în cantităţi mari chiar şi în post. El se găseşte în cereale neprelucrate, legume proaspete şi nuci, iar principalele surse de fier şi vitamina C sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii şi pepenele.
La capitolul „aşa nu” intră margarina şi produsele prelucrate, numite „de post”, care înlocuiesc carnea şi sunt procesate şi drese cu diferite E-uri. Compoziţia acestora este în general aceeaşi: soia, polifosfaţi, agenţi de îngroşare, coloranţi, conservanţi şi altele. Nu aveţi voie să consumaţi nici compoturi sau gemuri, deoarece acestea conţin cantităţi imense de zahăr. Mai bine mâncaţi fructele ca atare. Un alt sfat extrem de important în post este să vă preparaţi mâncarea singuri, acasă. „Alimentele procesate sunt extrem de gustoase, dar nu au valoare nutriţională. În acest fel mâncaţi fără să vă hrăniţi, acumulaţi tot felul de toxine şi riscaţi să vă îmbolnăviţi”, ne-a mai spus doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
Pont! Înainte de a începe să ţineţi post mergeţi la medic pentru a vă face un control sumar, astfel încât să fiţi apţi de a vă priva organismul de produse de origine animală.
Atenţie! Vitamina D nu se găseşte în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare cel puţin 10-15 minute, de două-trei ori pe săptămână. În caz contrar, e indicat să luaţi supliment de vitamina D, dar şi B12 (aceasta din urmă este conţinută în alimentele de provenienţă vegetală doar în cantităţi limitate).
Important! Multe persoane dublează cantitatea de mâncare, în ideea de a suplini lipsa cărnii şi a lactatelor, lucru total greşit, deoarece duce la îngrăşare.