de Elena Şerban
Hreanul este o rădăcinoasă care are efecte pozitive asupra sănătăţii organismului, datorită conţinutului său bogat în vitamina A, complexul B, C, mirozină, ulei volatil sau fitoncide şi asparagină. Important este să fie folosit crud, de preferinţă dat pe răzătoare sau sub formă de suc.
Creşte pofta de mâncare a copiilor
Sucul de hrean este puţin folosit, dar are efecte miraculoase. Acesta se obţine fie prin presarea rădăcinii sau a rondelelor, tăiate foarte fin, împreună cu zahăr (100 g la 200 g de hrean). Zeama obţinută astfel este indicată copiilor apatici, fără poftă de mâncare. În cazul lor, cantitatea de suc recomandată este de una-două linguriţe pe zi, înainte de mesele principale.
Acest lichid are o puternică acţiune de curăţare a mucoaselor, fiind îndeosebi recomandat pentru afecţiuni ale aparatului respirator (bronşite, gripă, astm bronşic, diverse inflamaţii, rinită şi chiar sinuzită). În acest caz se administrează neapărat în combinaţie cu suc de lămâie (o parte suc de hrean, o parte suc de lămâie), câte două-trei linguri pe zi. Pentru eficienţă, dar şi pentru imunizarea organismului, este indicat să urmaţi o cură cu acest preparat timp de trei-patru luni pe an.
Se ţine cură trei luni
Tot sucul de hrean, dar în combinaţie cu apă, are rol de a regla nivelul tensiunii arteriale. Acesta se obţine după următoarea reţetă: spălaţi foarte bine două rădăcini de hrean şi lăsaţi-le în apă rece 36 de ore. Daţi-le pe răzătoarea foarte fină şi apoi combinaţi-le cu apă fiartă (în părţi egale). După ce aţi amestecat, puneţi într-o strecurătoare şi stoarceţi foarte bine. Un pahar din lichidul rezultat se amestecă împreună cu o cantitate egală de suc de morcov şi miere. Preparatul se păstrează în frigider, tras în sticle colorate şi închise ermetic. Se consumă câte două linguriţe cu o oră înainte de masă sau cu două-trei ore după masă, de trei ori pe zi, timp de trei luni.
Atenţie! Sucul de hrean nu trebuie folosit de persoanele care suferă de hemoroizi, hemoptizie, dereglări de ritm cardiac şi stări congestive. Este foarte important să se ştie că şi persoanele care nu suferă de aceste afecţiuni nu trebuie să facă abuz, deoarece există riscul apariţiei iritaţiilor mucoasei gastro-intestinale, a parenchimului renal şi a sistemului nervos.